Hopp til innhold

Støtter samiske homofile

Karasjok er én av ni kommuner i Finnmark som vil flagge med homoflagget. Ordføreren vil vise sin støtte til samiske homofile.

Flagg

Det seksfargede regnbueflagget er det mest kjente internasjonale symbolet for homser og lesber. Flagget ble første gang brukt i San Francisco i 1978.

Foto: Lene Granli / NRK

Kjell Sæther

Ordfører Kjell Sæther venter nå på at regnbueflagget skal komme i posten. – Det er et fint flagg, jeg tror det vil passe fint utenfor rådhuset, sier Sæther.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– I kommunen er vi opptatt av at alle våre innbyggere skal ha de samme mulighetene. Det er viktig for oss at homofile i Karasjok opplever at de er like verdifulle som alle andre, sier ordfører Kjell Sæther til NRK Sámi Radio.

Viser homostøtte

Karasjok kommune er én av de ni kommuner i Finnmark som flagger med det karakteristiske regnbueflagget førstkommende torsdag. I forbindelse med Skeiv Uke i Finnmark har fylkets homofile bedt alle de 19 kommunene i Finnmark om å flagge med homoflagget på arrangementets siste dag.

– Vi vil vise at vi støtter homofile i Karasjok. Alle våre innbyggere skal trives og vi skal ikke se ned på noen uansett legning. I Karasjok har vi hatt en del mobbing i skolen og med dette vil vi fra kommunens side vise at mobbing på grunn av legning ikke er akseptabelt, sier ordfører Kjell Sæther.

Torsdag i neste uke vil homoflagget vaie utenfor rådhuset i Karasjok sentrum. I tillegg vil regnbueflagget vaie i Sør-Varanger, Nesseby, Tana, Nordkapp, Hammerfest, Loppa, Alta og Porsanger.

Karasjok-ordføreren oppfordrer de ti gjenværende kommunene som ennå ikke har sagt ja til flagging til å gjøre det samme som dem.

Samisk homofili tabubelagt

Karasjok-gutten Issát Ánde Jovnna Eira som selv er homofil, er stolt over hjemkommunen sin som tør å vise sin støtte til homofile.

– Holdningsendrende arbeid krever at man har støtte fra ulikt hold, men jeg vil si at støtte fra kommunen er det viktigste fordi kommunen er jo hvor vi bor, sier han.

I det samiske samfunnet er homofili fortsatt tabubelagt og mange samiske homofile lever fortsatt i skjul med sin legning. Issát Ánde Jovnna Eira tror at dersom homoflagget vaier i samfunnet, vil det kunne hjelpe på tabuene.

– De som lever i skjul ser at kommunen støtter og godtar homofili. Det kan være en ekstra motivasjon for at de tør å komme ut av skapet, sier han.

Forventer negative reaksjoner

Issát Ánde Jovnna Eira tror likevel at det vil komme reaksjoner på det fargerike homoflagget i det samiske samfunnet. Han er vant til at det gjerne er både positive og negative reaksjoner når det kommer til homofili i sameland.

– Det er alltids noen som reagerer negativt, men jeg tror det er mange som vil reagere også positivt, sier Eira.

Skeiv Uke i Finnmark som nå er igang, ble for første gang arrangert i fjor og målet er å synliggjøre homofili, samtidig som homofile i fylket kan samles for å ha det moro sammen. Arrangørene er opptatt av å skape et homomiljø i Finnmark.

– Finnmark er Norges største fylke, men det er lite folk som bor der, så byene er veldig spredt. Det medfører at det er et veldig lukket miljø. Folk tør ikke stå frem fordi man føler seg som den eneste, og på noen småsteder er de kanskje den eneste homofile, sier Åsmund Holst Hansen til nettstedet Gaysir.

Over 30 ulike arrangementer

Skeive dager

Skeiv Uke i Finnmark arrangeres for andre året på rad og varer til torsdag 30. september.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Programmet for Skeiv Uke i Finnmark er delt opp slik at det skjer ting i vertsbyen Alta, samt i Hammerfest og Kirkenes. Det er planlagt over 30 ulike arrangementer og vil avsluttes med flaggheising torsdag 30. september.

Førstkommende mandag arrangeres det et fagsseminar kalt «På skeiv kurs i Alta». Seminaret retter seg spesielt mot yrkesgrupper som jobber med barn og unge, og målet er å gjøre deltakerne bedre rustet til å møte barn og unge som lurer på seksualitet og identitet.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med da TIL gikk videre i cupen

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær (17) fikk sin A-lags debut i kveld for Tromsø idrettslag (TIL) da de knuste Fløya borte 6-0 i andre runde i cupen.

    17-åringen kom inn i andre omgang på stillingen 3-0. Han markerte seg ganske tidlig etter at han kom inn.

    Kampen ble dekket av Terje Mo Hanssen og han skrev i sitt referat:

    72'Spillerbytte hos Tromsø. Yaw Paintsil går av, erstattes med Daniel Ailo Sakshaug Bær.

    79'Gult kort, Daniel Ailo Sakshaug Bær, Tromsø.

    87'Bær slår inn fra venstre, men innlegget er for høyt for Ba inne i feltet.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sa Sakshaug Bær til NRK før kampen.

    Daniel Ailo Sakshaug Bær
    Foto: Pressebilde / TIL
  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK