Hopp til innhold

Kan vende tilbake til landet sitt

Etter å ha mistet landet sitt for 15 år siden håper Yakye Axa folket i Paraguay å snart kunne vende tilbake til sitt tradisjonelle levesett. Nå har nemlig en domsbeslutning fra 2005 tredt i kraft.

Yakye Axa urfolk, Paraguay

En kvinne fra Yakye Axa vasker klær sammen med sine barn.

Foto: FELIPE GONZALEZ / Afp

Chaco regionen er en robust, hard og ugjestmild del av Paraguay. Dette tørre og øde landskapet med noen palmetrær her og der er på størrelse med Storbritannia, men har en av jordas laveste befolkningstettheter.

Tradisjonelt er Chaco hjem til Paraguays urfolk, Yakye Axa, si århundrer har levd av det jorda har å by på. Det vil si jakt, fiske og dyrking av jorda..

Siden begynnelsen av det tjuende århundre, og med masse kolonisering av territoriet av europeiske bønder, har mange av disse gruppene blitt fortrengt.

Cirka 370 kilometer fra Paraguays hovedstad Asuncion bor rundt 90 familier ved siden av en travel hovedvei. Veien skiller dem fra et landområde på 15.000 hektar, et landområde som en gang var deres, men som nå brukes til kvegdrift. I sine provisoriske tømmerhytter har Yakye Axa folket levd i eksil i over 15 år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Yakye Axa, urfolk i Paraguay

En hovedvei skiller Yakye Axa folket fra sitt tradisjonelle område.

Foto: EDGAR BENITEZ / Afp

En ny begynnelse

I et falleferdig treskur bor Innocencia Gomez sammen med noen naboer. De bor i en halv kilometer lang stripe av provisoriske hus.

Godt synlig fra der de bor ligger en storfe-ranch. Farmerne begynte å overta akye Axa folkets land allered i begynnelsen av det tjuende århundret. I 1984, etter å ha tilbragt år som arbeidere for rancherne og hardt utnyttet, ble de flyttet til et nytt område som den anglikanske kirken hadde funnet for dem.

Yakye Axa, urfolk Paraguay

Yakye Axa barn lærer hvordan de skal flå en armadillo.

Foto: EDGAR BENITEZ / Afp

Ordningen fungerte imidlertid dårlig, men da Yakye Axa folket prøvde å flytte tilbake til sitt opprinnelige område, ble de bedt om å flytte.

I februar i år inngikk regjeringen i Paraguay en avtale med en privat grunneier. Denne gir Yakye Axa folket klarsignal for å returnere til sine tradisjonelle områder.

Det har tatt tid å få i stand denne avtalen. For syv år siden besluttet nemlig en inter-amerikansk domstol å beordre myndighetene å gi urfolkene tilbake sitt tradisjonelle land. I tillegg pålegger dommen regjeringen å bevilge gruppen 950.000 dollar (rundt 5,4 millioner kroner) til et utviklingsfond som skal brukes til bolig, vann og sanitæranlegg.

Avtalen gir urfolkene rett til å gjenpppbygge og gjenopprette sin tradisjonelle levemåte, der arbeid med sin egen landejord, fiske og jakt skal gi dem både inntekter og mat.

Del av et større problem

Situasjonen blant Yayke Axa folket er verken ekstrem eller unik i Paraguay. I følge den siste tellingen holdt i 2002 er det 87.000 urfolk blant Paraguays befolkning på seks millioner.

Av 182 urfolkssamfunn, har 85 samfunn ikke noe land og lever i ekstrem fattigdom.

– Det er viktig å forklare hva det å miste land betyr for disse menneskene, sier Rosa Lia Vega, direktøren i Amnesty International Paraguay.

– Når de mister sitt land blir de tvunget til å flytte til de store byene, og der opplever de brudd mot sine menneskerettigheter fordi de ikke har kapasitet til å forsvare seg selv i en verden de ikke kjenner. Vi snakker om at disse menneskene har rett til å velge hvordan de vil leve og når noen stjeler landet deres har de ikke lenger denne retten. Dette bryter med FNs deklarasjon om urfolks rettigheter, forklarer Rosa Lia Vega.

Yakye Axa, urfolk Paraguay

Det er i slike provisoriske tømmerskur Yakye Axa folket bor og lever.

Foto: Sofia Martinez / Afp

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.