Kan være flere drepte urfolkskvinner i Canada enn man har trodd

Tallet på forsvunnede og drepte urfolkskvinner i Canada siden 1980 kan være så høyt som 4000.

Trommeprotest under "Idle No More"

Urfolk i Canada har i årevis protestert mot at myndighetene ikke bryr seg om at mange urfolkskvinner har forsvunnet eller blitt drept. Den nye statsministeren Justin Trudeau har lovt at det nå skal settes i gang en nasjonal gransking i saken.

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

Man har tidligere anslått at rundt 1.200 urfolkskvinner i Canada forsvunnet eller blitt drept i løpet av de siste 30 årene.

Minister for urfolks- og nordligespørsmål i Canada Carolyn Bennett sier at man ikke har nøyaktige tall over hvor mange som er forsvunnet eller blitt drept.

Det skriver BBC News .

Underrapportering

Minister for kvinners statusi Canada Patty Hajdu sier at forskning fra Native Women's Association of Canada (NWAC) setter tallet til mer enn 4000. Hun sier at tallet kan forklares med underrapportering eller at politiet unnlater å undersøke saken.

– Tallet hopper opp kraftig når man begynner å legge inn dødsfall hvor for eksempel man har hevdet at det var et selvmord eller naturlig død, hvor det egentlig er tegn på at det kanskje ikke var det.

Tallet 1200 kom fra en politirapport om savnede kvinner i tidsrommet 1980 - 2012.

– Nasjonal tragedie

CANADA-POLITICS/ Canada's new Minister of Indigenous and Northern Affairs Carolyn Bennett is sworn-in during a ceremony at Rideau Hall in Ottawa

Minister for urfolks- og nordligespørsmål i Canada Carolyn Bennett

Foto: CHRIS WATTIE / Reuters

En nasjonal gransking skal settes i gang om kort tid. Ministrene Hajdu og Bennett, sammen med justisminister Jody-Wilson Raybould, har fått utført intervjuer med flere tusen pårørende over hele Canada.

Ministrene ønsket å undersøke årsakene til vold mot urfolkskvinner og -jenter, som skal føre til anbefalinger til konkrete tiltak for å hindre fremtidig vold.

– Uansett tall, det at så mange urfolkskvinner og jenter er forsvunnet eller drept er en nasjonal tragedie, som vår regjering er nødt til å gjøre noe med umiddelbart, sier Bennett til BBC News.

Det var Canadas nye statsminister Justin Trudeau som lovte total fornyelse av forholdet til urfolket med å sette igang med å etterforske drap og forsvinninger av urfolkskvinner i løpet av tre tiår .