NRK Meny
Normal

Kan snart også hete Suortta suohkan

Påtroppende ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) mener det er på tide at Sortland også begynner å bruke samisk navn på kommunen.

Sortland sett fra Strandheia

Stedsnavnsutvalget ved Várdobáiki samisk senter har foreslått samisk navn til 15 kommuner i Troms og Nordland, deriblant Sortland.

Foto: Wikimedia Commons

– Jeg må selvfølgelig se på planen for møtevirksomheten, men så raskt det er mulig kommer jeg til å ta opp denne saken, sier ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap).

Det er flere år siden arbeidet med navnesaken startet og Sortland kommune har også hatt møte med Sametinget og sameforeningen i Vesterålen om saken.

Navneendring er programfestet

Tove Mette Bjørkmo

Tove Mette Bjørkmo (Ap) overtar som ordfører i Sortland kommune etter Grete Ellingsen (Høyre).

Foto: John Inge Johansen / NRK

Arbeiderpartiet har til og med programfestet at det samiske navnet på kommunen skal sidestilles med det norske navnet, slik at kommunen også skal hete Suortta suohkan.

De lokale forhandlingene etter kommunevalget har som kjent resultert i at Arbeiderpartiet får ordføreren de neste fire årene.

De skal styre Sortland sammen med SV, Rødt og Senterpartiet.

– Gledelig

Arild Pettersen Inga

Arild Pettersen Inga (Ap) håper at Sortland også offisielt får samisk navn på kommunen.

Foto: Privat

Bjørkmo sin partifelle, Arild Pettersen Inga har lenge ivret for at også det samiske navnet på kommunen skal anerkjennes.

Han gleder seg stort over at påtroppende ordfører snarlig vil ta opp denne saken.

– Jeg har jo merket meg at da vi var i opposisjon i forrige periode var mine partifeller enige med meg i at vi også skal ha det samiske navnet på Sortland, sier Pettersen Inga.