NRK Meny
Normal

Har tro på grønlandsk gullalder

De sjeldne bergartene på Grønland rommer muligheter på linje med det norske oljeeventyret, vurderer en forsker med Arktis som spesiale.

Fiskerihavna på Grønlands hovedstad Nuuk.

Grønland og hovedstaden Nuuk kan stå ovenfor store forandringer i tiden som kommer.

Foto: Slim ALLAGUI / AFP

Caen i det nordvestlige Frankrike er hvert år vert for en berømt nordisk litteraturfestival. Årets fokus var Norge, og universitetet i Caen huset et internasjonalt seminar om “Norge og havets gull”.

Fokuset ble satt på norges historiske utvikling før og under landets store oljeventyr. Debatten ga raskt avstikkere til olje og etikk, samt den geopolitiske dimensjonen i Arktis. Det skjedde ikke minst under et opplegg av den franske PhD-studenten med Arktis som spesiale, Damien Degeorges.

Han beskrev likheter og forskjeller mellom situasjonen på Grønland og Norge i begynnelsen av deres respektive oljeeventyr.

– Ikke bare det sorte gull

I følge Damien Degeorges er det like vel ikke det sorte gull som kommer til å prege Grønlands finansielle fremtid i første omgang.

Det er snarere de sjeldne bergartene, som blant annet finnes i Kringlerne og Kvanefjeldet på Grønland. De sjeldne bergartene inngår nemlig som komponenter i magneter og batteriledere i grønn teknologi og i hybridbiler og vinnmøller, melder den grønlandske avisa Sermitsiaq AG .

– De utgjør et helt sentralt spørsmål, som for alvor kan sette Grønland på verdenskartet på energiområdet og samtidig sikre Grønlands energisektor et grønnere image ved siden av landets bærekraftige utvikling, hvilket er blitt strategisk for energilandets kommunikasjonstrategi, vurderer Damien Degeorges.