Vil ha endringer i SGP-juryen

Det samiske joikeforbundet "Juoigiid Searvi" ønsker endringer ved juryordningen til Sami Grand Prix. 

Sverre Kjeldsberg (t.h.) og Mattis Hætta

-Vi kan stille opp med folk til joike-juryen og da vil man nesten helt sikkert unngå at man har noen nære relasjoner til utøverne. Det sier leder Mattis Hætta i Juoigiid Searvi.  

Simona Máhtte SGP-jury ordnega birra

Ofte nære bånd

Mattis Hætta sier at det ofte har kommet frem at artister har nære bånd til juryen eller de som velger ut finaleartistene, men med enkle grep kan man unngå det.

-Vi i Juoigiid Searvi har foreslått at vi kan stille med folk til juryen og man vil i et stort joikeforbund finne folk som ikke har noen nære bpnd til joikerne. Det sier Mattis Hætta, som mener tiden er moden for forandringer.

 

Kan gjøre det spennende

Også de nordiske sameradioer kan være mer med i bildet for å gjøre Sami Grand Prix mer spennende, mener Juoigiid Searvi.

- I forkant av finalen påskeaften i kautokeino, kan man både i joikedelen og sangdelen ha delfinaler, som blir sendt på radioen, for da får man stor spredning av artister og flere som vil være med, tenker Mattis Hætta.

Hætta legger til at man på begynnelsen av 90-tallet prøvde dette, men det ble en del rot og arrangørene valgte å droppe konseptet.

- Man burde prøve igjen og også ved finalen kan man ha med juryer fra flere steder, avslutter Hætta.