NRK Meny
Normal

Árja kan ha mistet et mandat i stemmerotet

– Dette er en fare for demokratiet, sa Tana-ordfører Frank Ingilæ da han måtte makulere forhåndstemmer som kom for sent. Konsekvensen kan ha vært at Árja mistet et mandat.

Frank Ingilæ

Valgstyreleder i Tana kommune Frank Ingilæ viser fram stemmene som måtte makuleres.

Foto: Privat

Fire stemmer skal det slik tallene forlå i går, ha stått mellom Høyre og Árja i Østre-valgkrets. Høyre kapret mandatet, og fikk dermed som Árja inn en representant.

– Dersom disse stemmene hadde kommet fram i tide, så kunne det faktisk endret valgutfallet, det er snakk om fire stemmer slik jeg forstår, sier Hartvik Hansen, som er inne på Sametinget som mandat for Árja i skrivende stund.

Frykter flertallet på Sametinget kan ha blitt anderledes

Konvoluttene som kom for sent er stemplet 6. september, dermed burde de ha kommet fram til tellestedet Tana i tide.

Stemmestyrets leder Frank Ingilæ er enig med Hansen om at de tapte stemmene kan ha hatt konsekvenser for valgets utfall.

Hartvik Hansen

Árjas Hartvik Hansen tror forhåndsstemmene kunne endret valgutfallet. (Bildet er fra en annen anledning.)

Foto: Mathis Eira / NRK

– Ja det er helt klart at det kan ha hatt virkning, spesielt ved Sametingsvalget der det er snakk om veldig få stemmer i forhold til hvilken kandidat som kommer inn.

Ingilæ mener at det i verste fall kan føre til at flertallet på Sametinget blir anderledes.

Opptil valgstyret om stemmene kan godkjennes

Forhåndstemmene kom fram til Tana rådhus tirsdag kl 10, siste frist for å få inn forhåndstemmer var på mandag kl 2100.

Seniorrådgiver ved Sametinget, Roald Sandvik, sier at det blir opp til samevalgstyret i Tana om stemmene kan godkjennes eller ikke.

– Det finnes egentlig ikke noen unntak fra regelen om når stemmene må være kommet fram, men samevalgstyret i opptellingskommunen må vurdere om stemmene kan godkjennes, sier Sandvik.