NRK Meny
Normal

Kan få annet en Fjordland

Nå kan sykehjemspasientene i Kautokeino snart få servert noe annet en ferdig oppvarmet Fjordland, for nå er det kommet inn anbud på produksjon av mat.

Fjordland

Kautokeino kommune har via konsulentselskap hatt ute på anbud et tilbud om produksjon og levering av varm mat til omsorgstjenesten. Da fristen gikk ut var det kommet inn et anbud, men konsulentselskapet som jobber med anbudene har ikke åpnet tilbudet som er kommet inn.

Mikkel Ailo Gaup

Rådmann Mikkel Ailo Gaup håper på løsning for matleveringen til sykehjemmet.

Foto: Jenna Rasmus / NRK

– Jeg er jo glad for at det har kommet inn et tilbud, men om den oppfyller de kriteriene vi har satt må vi se på sammen med konsulentselskapet som har jobbet med anbudene. Det sier rådmann Mikkel Ailo Gaup.

Ingen andre løsninger

Kommunen har måtte kjøpe inn ferdigmat siden vedkommende som leverte varm mat, sa opp kontrakten han hadde med kommunen. Det var Alfred Larsen som hadde denne matleveringen i noen år, men han fant det ikke lenger lønnsomt å være leverandør, har han uttalt da denne saken kom opp.

– Jeg har gitt beskjed om at det skal kjøpes inn samisk mat til de eldre i påsken, som biđus, men vi håper jo at vi snart kan ha en ny leverandør på plass, sier Gaup.

Over to år

I anbudspapirene kommer det frem at kontrakten som blir inngått er for to år, og skal gjelde fra begynnelsen av mai i år. Det skal være tre fiskemiddager og fire kjøttmiddager i uken, og skal dekke de eldres næringsbehov. Leverandøren skal kunne tilby samiske tradisjonsretter som blodpølse/blodklubb på tradisjonelt vis med kjøtt, røkt kjøtt, blodpannekaker og suppe, kokekjøtt med tunger, finnebiff på lokalt vis og biđus laget på lokalt vis.

Hele denne avtalen mener man kan være på mellom 2,2 og 2,7 millioner kroner, over to år, leser man i kunngjøringen av konkurransen.

Starte raskt

Om anbudet som er kommet inn blir godtatt eller ikke, kan ikke rådmann Mikkel Ailo Gaup si så mye om ennå.

– Når anbudet er åpnet så må man se på om de oppfyller de kriteriene som står i anbudet, forklarer Gaup.

Om ikke anbudet blir godtatt må Kautokeino kommune ut i en ny runde om dette, og da er det Fjordland som kommer til å stå på menyen.

Kritiserte kommunen

Faren til Lisa Baal er på sykehjemmet i Kautokeino hvor det nå serveres Fjordland-ferdigmat til middag. Baal har på Facebook utfordret ordføreren til å spisse samme ferdigmat som de eldre får servert, og hun har kritisert ordningen.

Rådmann Mikkel Ailo Gaup forstår reaksjonene som har vært.

– Det er klart jeg forstår den frustrasjonen som er, og vi er like frustrerte fordi leverandøren sa opp kontrakten, men håpet er at vi om noen uker har nye leverandører av varm mat til sykehjemmet, avslutter Gaup.