Kan bli kommunens yngste representant

19 år gamle Agnete Masternes Hanssen har gode muligheter til å komme inn i kommunestyret.

Rolf Ingemar Johansen, Vera Masternes og Agnete Masternes Hanssen sitter ute i Lakselv sentrum

Agnete Masternes Hanssen (t.h.) kan med sine 19 år bli den yngste i Porsangers kommunestyre. Det synes både politiker-veteran Rolf Ingemar Johansen (75) og venninnen Vera Masternes (19) er veldig spennende.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Valglogo

– Det er jo ikke sikkert jeg kommer inn – det er mange andre gode kandidater både over og under meg på lista, og de kan jo stemmes fram, sier Agnete Masternes Hanssen.

Så selvom hun ifølge meningsmålingen fra juli ville blitt kommunestyrets yngste om det var valg da, så tar hun ingenting på forskudd.

Hun er femtekandidat på Arbeiderpartiets liste, og de ligger an til å få 9 plasser i kommunestyret.

Kommer fra engasjert familie

19-åringen fra Lakselv, kommunesenteret i Porsanger i Finnmark, har fått politikk inn nærmest med morsmelka.

Agnete Masternes Hanssen

Agnete har flere interesse felter innen politikk. I tillegg til eldreomsorg, så er psykisk helse og skole viktig for henne. Hun vil kjempe for en bedre helsesøster-tjenste i kommunen sin.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Hele familien er veldig politisk interessert, og min bestemor var Porsanger første kvinnelige ordfører, forteller hun.

NRK treffer henne på Senter-kafeen i Lakselv. Der hun nylig har spist frokost.

For denne dagen skal hun ha kveldsvakt på Porstung Bo- og Miljøsenter.

Vil at de eldre skal få det bedre

Etter at hun har begynt som hjelpepleier har hun fått øynene opp for et nytt politisk felt.

Nemlig eldreomsorg.

– Der har jeg fått innsikt i hvordan de eldre har det. Og jeg mener at de som styrer i dag har nedprioritert de eldre. Klart det er fint med snuhavn og det at man får inn turister, men fokuset bør være på innbyggerne som bor i kommunen hver dag, mener hun.

I kveld er hun endel av panelet under den direktesendte debatten i Karasjok - der temaet er nettopp helse.

– Jeg og min bestemor Aina skal til Karasjok i kveld. Som leder i pensjonistforeningen engasjerer bestemor seg veldig for eldreomsorg, forteller Agnete.

75-årige Rolf Ingemar har trua

Da NRK traff Agnete var Porsanger Aps eldste listekandidat også med. 75 år gamle Rolf Ingemar Johansen.

Han har sittet i kommunestyret i over en mannsalder.

Rolf Ingemar Johansen sitter ute i Lakselv sentrum

Veteranen Rolf Ingemar Johansen oppfordrer Porsangers innbyggere stemme slik at mange nye representanter kommer inn i kommunestyret.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Tydelig ung til sinns mener han det er på tide med utskiftninger blant de som styrer.

– Jeg er glad for at vi har så unge og engasjerte folk som Agnete på lista. Og det er på tide at det kommer flere unge folk inn i kommunestyret, sier lokalpolitiker-veteranen.

Johansen, som er født i 1940, var veldig ung da han stilte til valg for første gang, og har noen råd til Agnete.

– Hun må bare være seg selv og tørre å si det hun mener. Det er veldig viktig at de unges syn kommer fram, så vi eldre blir minnet på at det ikke bare er vi som bor her, sier han med glimt i øyet.

Vera: – Agnete er engasjert

Det er flere enn Rolf Ingemar som har trua på Agnete.

Vera Masternes (19) er venn og kusine av Agnete. Hun beskriver henne slik:

Vera Masternes

Vera Masternes (19) tror at mange unge bryr seg om eldrepolitikk fordi unge er ikke bare unge, men mennesker som verdsetter de eldre.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Agnete er veldig engasjert og blid. Også er hun ei som bryr seg om andre, i tillegg er hun opptatt av kommunen sin, så jeg tror hun vil få det bra til i rådhuset.

Så da må man spørre henne, hvordan tror du det blir dersom du kommer inn i kommunestyret?

– For det første tror jeg det blir veldig lærerikt og interessant, og ikke minst en mulighet til å påvirke hvordan kommunen blir fremover.

Korte nyheter

 • Beklager sammenligningsfeil

  – Valgdirektoratet beklager at det har tatt tid å rette feilen i sammenlikning av partienes oppslutning mot resultatene i 2017, skriver kommunikasjonssjef Kristina Brekke Jørgensen til NRK.

  Det gikk over ni dager fra valgdagen ble avholdt til feilen var rettet fra Valgdirektoratets side.

  Feilen har vært knyttet til ny geografi etter kommune- og regionreformen. Både stortings- og sametingsvalget har vært påvirket.

  Valgdirektoratet har nå generert datagrunnlaget fra 2017 på nytt som gjør at sammenligning fra det forrige valget er korrekt. De understreker samtidig at de faktiske valgresultatene har vært riktige hele tiden og at partienes oppslutning har vært korrekte.

 • Vant pris for beste foto

  Filmskaper i Davás film, Ken Are Bongo fra Kautokeino, stakk nylig av med pris for beste foto i Mexico City Videodance filmfestival. Dette i regi av filmproduksjon med Reinfilm, og regidebutanten, sveitsiske Flavia Devonas Hoffmann. Kortfilmen Human Habitat, handler om en reise med menneskelige følelser i sving, i navigasjon med gruve og oljevirksomheten i Finnmark. Filmen kan streames fra desember, etter at den er blitt vist i alle filmfestivaler først.

 • Ávvir og Ságat mister lesere

  Tall fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) viser at 8 av 11 aviser i Finnmark har positive opplagstall i første halvår av 2021 sammenlignet med første halvår i 2020. Ávvir og Ságat er blant to av de tre avisene som synker i opplag. De har mistet henholdsvis 31 og 41 lesere. Finnmarken har økt mest i opplag med 177 nye avislesere.

  Avisbunke, bunke med aviser
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK