NRK Meny
Normal

Kampen står nok mellom øst og vest

Utflyttet tysfjerding: – Det er både kulturelle grenselinjer, som også går mellom det samiske og det norske, og øst-vest, som alltid har versert som en utfordring.

Valgdebatt fra Drag i Tysfjord.

NRK Sápmi-journalistene Sander Andersen og Simon Piera Paulsen inviterer til det de kaller for tidenes valgdebatt i Tysfjord.

Valglogo

Forfatter og journalist, utflyttet tysfjerding, Frank A. Jensen betrakter kommunevalget i Tysfjord som en kamp mellom de to kommune-halvdelene på hver sin side av den dype og brede Tysfjorden. Og ikke bare det.

Annerledes-kommunen

Jensen mener man ikke kan komme fra det at det er store motsetninger i Tysfjord, og at fjorden deler kommunen, framfor å samle den. Det viser jo også meningsmålingene gjort av Sentio på vegne av NRK Sápmi. Og Jensen trekker sammenligninger til Lofoten.

Frank A. Jensen tar et oppgjør med det tysfjordske.

Frank A. Jensen tar et oppgjør med det tysfjordske.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Spørsmålet om deling er jo særdeles aktuelt når det gjelder Tysfjord. I Lofoten har jeg med stor forbauselse registrert motsetningen mellom Kabelvåg og Svolvær. Jeg har inntrykk av at det ofte har vært sånn at hvis det var snakk om en idrettshall som skulle etableres i Kabelvåg, synes Svolvær at det var for galt, at det da var nesten bedre at den ikke kom til kommunen det hele tatt.

– Forholdet Svolvær-Kabelvåg har jo et komisk skjær over seg, men i Tysfjord har vi det ikke. Her er det motsetninger øst og vest, men også mellom det norske og det samiske.

Les også: Folket støtter fortsatt deling av denne fjordkommunen

Dype motsetninger

Frank A. jensen savner noen som er samlende, og som kan gi svar på hvilke muligheter som finnes der. Hvilke motsetninger er vanskelig å løse? Hva er tøvete? Hvilke motsetninger er vanskelig å løse, og hvilke lar seg ikke løse?

– Det burde være utprøvet. Og jeg må referere til en utflytter som sa at det som særpreger en tysfjerding er at tysfjerdingen spør ikke om lov, og han ber heller ikke om hjelp. Folk i fjorden har vært vant til å klare seg selv, og kommer vi innpå dette helsesenteret som var på gang, så er det for meg helt utrolig at Tysfjord kommune sa nei til et slikt helsesenter, selv om det bli lagt til Drag, og selv om man bor i Kjøpsvik. Men sånn er det i Tysfjord. Denne saken avspeiler de dype motsetninger som er i kommunen.

Bare feil hos "ládde" (bumannen)?

Frank A. Jensen skuler også mot det samiske miljøet i den kommunen der han selv vokste opp.

– Undertrykkelsen av det samiske har vært det dominerende, ikke minst språket. Men så må man spørre: Hva med det samiske miljøet? Ligger alle feil i det norske miljøet, eller har det samiske miljøet gjort det de kunne gjøre for å få et bedre samarbeid og dialog?

Frank A Jensen deltar aktivt på NRK sitt valgmøte som blir sendt direkte på nett-TV tirsdag klokken 1900.

Annerledes-kommunen Tysfjord.

Annerledes-kommunen Tysfjord.

Foto: Sander Andersen / NRK