NRK Meny
Normal

Usikkerhet om ledervervet

Det er fremdeles uklart om hvem som blir den nye styrelederen i Finnmarkseiendommen. Valget skjer på torsdag.

FeFo styret anno 2009
Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Etter Finnmarkslovens bestemmelser, er det Sametinget som skal ha lederansvaret for styret i Finnmarkeiendommen(FeFo) i år.

Men etter at Sametinget har valgt sine tre representanter til FeFo styret, så er det ikke klart at hvem av de tre skal være lederkandidat og Sametinget har heller ikke vedtatt dette, slik de gjorde for fire år siden.

Aksepterer ikke Gaup

Nils Johan Gaup

Nils Johan J Gaup

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Nils Johan J. Gaup ble av flertallet i Sametinget valgt som reindriftsnæringens representant til FeFo styret. Gaup er også fylkestingsrepresentant for Arbeiderpartiet (Ap). Flyttsamelista på Sametinget reagerte kraftig mot valget av Gaup. De mente han ikke representerte reindrifta da han ikke arbeidet som utøver på heltid.

Uønsket som reindriftsrepresentant

Selvom Gaup selv skulle ønske seg om å bli ny styreleder, så er spørsmålet om de andre fem i styret ønsker å ha en leder som reindriftsnæringen ikke aksepterer som deres representant.

Nils Johan J. Gaup sier at han ønsker mer kontinuitet av styreledervervet og at en styreledervervet bør være på minst to år. Men vil ikke svare på om det betyr at han på torsdagen vil stemme på sin partikollega Harald Larsen som fortsatt styrelder.

– Jeg ønsker forøvrig ikke å kommentere om jeg selv er kanditdat til ledervervet, for meg er det viktigste at FeFo er for alle i Finnmark, enten det er same eller nordmann, sier Gaup.

Lise Svenning er valgt som styremedlem til FeFo av fylkestinget. Hun ønsker at lederen skal ha tillit både av styret og Finnmarks befolkningen.

– For meg er ikke partitilhørighet noe viktig når man representerer FeFo, man er valgt for å representere alle de som bor i Finnmark og ikke et politisk parti eller liste. Jeg vil diskutere med de to andre representantene fra fylket før jeg bestemmer meg om hvem jeg skal stemme på som styreleder, sier Lise Svenning.

Hætta neppe leder

Klemet Erland Hætta

Klemet Erland Hætta

Foto: NSR

Ordfører Klemet Erland Hætta i Kautokeino ble valgt av Norske Samers Riksforbund (NSR), og kan neppe kreve ledervervet siden partiet er i mindretall på Sametinget.

Hætta har heller ikke bestemt seg om hvem som bør bli ny styreleder.

– Jeg vil ikke si noe om hvem av de to jeg vil stemme for, jeg ønsker å ha en leder som har full støtte i styret. Jeg vil jo nevne at Nils Johan J. Gaup ikke ble enstemmig valgt av Sametinget, sier Hætta.

– Jeg vil heller ikke sette noe krav om at styreleder valgt av Sametinget må beherske samisk.

Han vil ha et møte med de to andre representantene fra Sametinget i morgen i Alta og håper de kan bli enige om ledervervet.

Bakken Kåven har erfaring

Toril Bakken Kåven

Toril Bakken Kåven

Foto: Sigve Nedredal / NRK

Toril Bakken Kåven representerer lista Nordkalottfolket på Sametinget og danner flertallskonstellasjonen på tinget og er flertallets representant til FeFo styret. Hun er blant annet styreleder for Innovasjon Finnmark.

Hun er utmarksutøver og kjenner godt til de fleste regler og lover om hvordan naturen i Finnmark kan brukes.

Larsen ønsker å fortsette

Avtroppende styreleder i FeFo, Harald Larsen kunne godt tenke seg å fortsette som leder.

HØR: Harald Larsen

– Jeg synes det har vært veldig utfordrende og spennende å være styrelder og det er ikke meg imot å fortsette hvis styret ønsker det. Så lenge Finnmarksloven gir adgang til dette hvis det skulle bli flertall for meg i styret, så er svaret ja fra meg, sier Larsen.

Larsen tror ikke at eventuelle uenigheter mellom Sametingets representanter skader FeFo anseelse utad.