NRK Meny
Normal

Kamp om FeFo-plasser

Mange møter bak lukkede dører måtte til før fylkestinget i Finnmark kunne velge nye folk til styret i Finnmarkseiendommen.

Erling Fløtten og Inga Manndal

Erling Fløtten må forlate FeFo-styret, mens Inga Manndal fortsetter.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Resultatet ble at Ap fikk skifter ut Erling Fløtten med Harald Larsen.

SV beholder Inga Manndal fra Gamvik i FeFo-styret.

Høyre fikk skiftet ut Tormod Bartholdsen med Lise Svenning fra Vadsø.

Fylkestinget avgjorde dette torsdag.

Allerede i forrige uke ga Erling Fløtten beskjed om at han melder seg ut av Arbeiderpartiet fordi han blir kastet ut av FeFo-styret.

– Grunnlaget for dette er usaklig. Derfor ser jeg ingen grunn til å fortsette med medlemskapet i partiet, sa han til NRK .

Kritikk

Ap fikk hard kritikk fra de fleste partiene fordi de forlangte utskiftninger i FeFo-styret. Også samarbeidspartiet SV kritiserte Ap, og mente at nåværende styret gjorde en glimrende jobb.

LES OGSÅ: FeFo styreleder sparkes

Etter lange og mange møter om og bli enige om utskiftninger i styret, ble Ap, SV og Sp enige om at Harald Larsen fra Lebesby velges for Erling Fløtten, mens Inga Mandal fra SV fortsetter i styret.

Kamp mellom Høyre og Frp

Frp ville ha et styremedlem, og dermed oppsto det knallhard kamp mellom Høyre og Frp om det siste styremedlemmet.

Høyres gruppeleder i fylkestinget, Frank Bakke Jensen ville beholde Tormod Bartholdsen som styremedlem.

Høyre forsøkte å få til et kompromiss med Frp, men partene ble ikke enige. Høyre fikk hjelp av KrF, Venstre, Samefolkets parti og Kystpartiet til å velge Lise Svenning som nytt styremedlem. Svein Iversen fra KrF blir hennes vararepresentant.

Frps ønske var å få Jarle Andreassen som fast medlem med Claus Jørstad som varamedlem. Men dette fikk altså ikke Frp gjennomslag for. Partiet som er det største opposisjonspartiet i fylkestinget, står dermed uten representasjon i FeFo-styret. Tidligere var Randi Tennefoss varamedlem for Tormod Bartholdsen.

Arbeiderpartiets fylkestingsrepresentant Tom Mortensen rettet en hard kritikk mot nåværende FeFo-styret.

LES OGSÅ: – FeFo er ikke overbemannet

– Fylkestinget ble overrasket over strategien til FeFo da de forslo skyhøye tomtepriser og dyre festeavgifter. Etter hvert har vi i fylkestinget nærmest opplevd at styremedlemmen i FeFo har vært i krig mot oss, sa Mortensen.

– Ap i fylkestinget kan ikke godta at oppnevnte FeFo-representanter er illojale mot sin arbeidsgiver, og dette er grunnen til at flertallet i fylkestinget ønsker et nyvalg nå, sa Tom Mortensen.

LES OGSÅ: Fløtten ut av FeFo styret