NRK Meny
Normal

– Tar ikke oss seriøst

I Nesseby satser den yngre generasjonen på fiskerinæringen, men likevel har ikke kommunen prioritert kaia de siste tiårene. Det mener leder Edgar Olsen i Nesseby fiskarlag.

Edgar Olsen
Foto: Thor Werner Thrane / NRK

– I 20 år har vi mast om å få utvide både kaia og fiskemottaket, men det virker ikke som om politikere ser på oss som en seriøs og viktig næring i kommunen.

Olsen mener fiskarlaget har gjort mye for å få politikere til å forstå hvor viktig en slik utvidelse vil være for næringen.

– Det har blitt prøvd med både kjefting og smiger, men det virker som om fiskeryrket ikke blir verdsatt og prioritert.

Investert store beløp

Lederen i Nesseby fiskarlag forteller at de tre siste årene har fiskere investert 15-16 millioner i fartøy.

Fisker Egdar Olsen fra Nesseby

Fisker Edgar Olsen mener at det er på tide at kaia og fiskemottaket utvides.

Foto: Øyvind Sæbjørnsen / NRK

– Kommunen har gitt støtte til det og det er positivt, men fiskemottaket står ikke i stil med det andre utstyret vi bruker. Dette fører til at arbeidet i mottaket blir tyngre og vanskeligere å gjennomføre.

Edgar Olsen påpeker at fiskerne trives godt i området, og ønsker å bli værende i kommunen. Han er lei av svaret som lokalpolitikerne gir -at det finnes ikke midler til dette.

– Det er visse rikspolitikere som fra flere talerstoler har lovet penger til prosjektet, men de må først få inn søknader før de kan gi pengene. Det er Nesseby kommune som er ansvarlig for å sende inn søknadene, og ikke fiskarlaget eller noen andre. Det er på tide at dette prioriteres.

Arbeidet pågår

Siden lokalvalget i 2007 har Inger Katrine Juuso i Tverrpolitisk liste vært ordfører i Nesseby. Partiet har i denne perioden hatt kun tre av 15 representanter i kommunestyret.

Inger Katrine Juuso

Nesseby Ordfører, Inger Katrine Juuso, mener hun har prioritert kaia.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Juuso sier at de har satt i gang utbedring av eksisterende kai, og at dette arbeidet er kommet godt i gang.

– Kommunen har også sendt inn en søknad om midler til utbygging og utvidelse av kaia, men må vente på svar fra Kystverket.

Leder Edgar Olsen i Nesseby fiskarlag er skuffet over at arbeidet som nå pågår kun er en oppgradering, og ikke den utvidelsen som han har ventet på i så mange år.

– Utbyggingen vil koste 8 millioner, og det er veldig lite for Nesseby kommune med tanke på hva de får igjen for det hvert eneste år.

Ny ordførerkandidat

Nå er det Marit Kjerstad som stiller som ordførerkandidat i Tverrpolitisk liste. Hun vil ikke si så mye om hva som kunne ha vært gjort annerledes de siste fire årene.

– Jeg vet ikke om man skal si så mye om det. De som har styrt kommunen har sikkert gjort det de kunne, men man kan alltids gjøre en bedre jobb og man må strekke seg for å gjøre det bedre. Jeg er ung, og glad i å få ting gjort. Det betyr mye for meg at alle i kommunen har det bra, og jeg synes man må være effektiv for å få ting gjort.

Selv om Kommunestyret med partikollega Juuso i spissen ikke har utvidet havna slik fiskerne ønsker, så håper hun at det ikke vil skremme bort velgerne.

– Jeg håper at det ikke har betydning, men det vil selvsagt være opp til velgerne å trekke konklusjoner. Det er viktig å satse på kaia, for den er virkelig i oppsving nå.

Kaia som valgsak

Fremskrittspartiets ordførerkandidat, Jarle Wilfred Andreassen, vil ikke kritisere dagens kommunestyre siden styret for det meste har vært enstemmige i vedtakene som er gjort. I valgprogrammet til Nesseby Frp sies det at kaia skal utvides så fort som mulig, og i løpet av 2012 skal dette arbeidet være i gang.

Arbeiderpartiet som hadde makten i Nesseby i forrige valgperiode er også kommet på banen når det gjelder kaiutvidelse. Nå vil partiets ordførerkandidat gi alt for prosjektet hvis Ap får tilbake ordførervervet.

– Pengene til utvidelse skulle allerede ha vært på plass. Hadde jeg styrt kommunen i dag, så tror jeg at prosjektet ville ha vært ferdigstilt nå, påstår Knut Store.

Hvorfor skal fiskerinæringen tro på dere denne gangen?

– Hvis jeg blir ordfører og kaia ikke er på plass innen fire år, så skal jeg forlate politikken for godt, lover Store.