Kaia (20) samler på vinylplater – salget øker globalt

Kaia Storvik har mellom 100 og 150 vinylplater. Hun gleder seg over at flere norske artister velger å gi ut musikk på dette gamle formatet.

Kaia (20) samler på vinyl.

HEIER PÅ VINYL-TRENDEN: Kaia heier på artister som velger å gi ut musikk på vinyl. Selv har hun flere venner som har tørket støv av gamle platespillere fra garasjen.

Foto: Privat

Storviks interesse for vinylplater startet da hun ryddet mørkeloftet sammen med moren sin. Siden da har de sammen samlet over 100 plater.

– Det var første gang jeg så vinylplater. Det var spennende. Vi fant Elvis, gammel country og noen samleplater fra 80-tallet, forteller hun ivrig.

Mor og datter manglet på det tidspunktet platespiller for å blåse liv i den gamle vinylen.

Det tok imidlertid ikke lang tid før et slikt musikk-klenodium kom i hus, og da begynte Kaia for alvor å kjøpe musikk på dette formatet.

En skatt fra fortiden

Storvik, fra Kautokeino, mener det er noe fint ved selve ritualet. Det å røre ved platen, for deretter å sette den forsiktig på platespilleren, ta ned nålen og begynne å spille.

VINTAGEPLATER: 20-åringen Kaia Storvik liker spesielt godt vintageplater fra 70-tallet.

VINTAGEPLATER: 20-åringen Kaia Storvik liker spesielt godt vintageplater fra 70-tallet. Interessen hennes for vinylplater har økt etter at hun begynte å jobbe på Puskas Musikk & Platebar i Alta.

Foto: Privat

– Så må du være forsiktig så du ikke tar på sporene, understreker hun.

Storvik synes det er fint at flere artister i Sápmi tilrettelegger for denne måten å høre musikk på.

– Jeg har den forrige plata til Isák på vinyl. Det er veldig bra at også samiske artister, og spesielt trad-joikere begynner å gi ut musikken sin på vinyl, sier hun.

Samisk vinyl

En av artistene som nylig har utgitt sitt album på vinyl er artisten fra Karasjok, Per Tor Turi (68).

HØRTE ELVIS: Første gang Per Tor Turi hørte på vinylplate, var under rockelegenden Elvis Presley sin storhetstid. Selv gir Turi ut joik på vinyl.

HØRTE ELVIS: Første gang Per Tor Turi hørte på vinylplate, var under rockelegenden Elvis Presley sin storhetstid.

Foto: June Helén Bjørnback / NRK

Selv ble han introdusert for dette formatet som guttunge. Elvis Presley ljomet ut i rommet med sin rockestemme, og den unge Turi joiket iherdig etter stemmen til The king of rock.

– Da jeg var barn hadde mine søstre LP-spillere. De hadde to plater av Elvis Presley, og det pleide de å spille ofte, forteller Turi.

Turi mener vinylplatene har fått liv igjen, og at denne måten å høre musikk på har økt i popularitet blant både unge og eldre.

Nå er han aktuell med joikealbumet «Ieš go lea», som også vinyl-entusiaster kan glede seg over.

– De nye LP-spillerne har veldig god lyd. Det er mye bedre enn CD når du spiller gjennom anlegg, mener Turi.

På butikken Puskas i Alta finnes vinylplater i alle sjangre. Der jobber Kaia.

FOR RETRO-ENTUSIASTER: På butikken Puskas i Alta finnes vinylplater i alle sjangre.

Foto: Petter Berg/Puskas

Som mange andre artister i dag, ønsker han å gi musikkinteresserte muligheten til å høre ny musikk i gammel drakt.

I sitt albumet finner man blant annet personjoik og joik, som belyser det rike språket innenfor reindriften. Selv har han ikke platespiller.

– Jeg må vel skaffe meg det. Jeg hører det når jeg er på besøk, og det er veldig morsomt. Det har en egen lyd, så det er utrolig gøy å høre på!

  • Hør albumet her:

Vinylsalget øker globalt

Ifølge rapport fra «IFPI Norge» – en forening for norske plateselskap – ble det i 2019 omsatt vinyl for 32 millioner kroner og CD-er for 25 millioner kroner.

Rapporten viste at kjøp av musikk i fysisk form synker i Norge, og at strømming av musikk står for 90 % av salget av musikk i Norge.

Globalt fortsetter imidlertid salget av vinyl å vokse, og har hatt en jevn økning i popularitet de siste årene.

Sistnevnte opplever også butikken Puskas som selger LP-plater. Der opplyses det at flere og flere norske artister velger å utgi musikk på vinyl.

– Veldig mange unge folk kjøper vinyl nå. Nasjonalt selges det mer vinyl enn CD-er i dag. Sondre Justad er for eksempel blant artistene som gir ut musikk på vinyl, forteller Petter Berg som er leder ved Puskas musikk og platebar.

Les også: Ellinor (19) brøt sammen etter sterke scener i fars film