Det mener Liss-Ellen Ramstad som er rådgiver på Sametinget i avdelingen for rettigheter og internasjonale saker.
Det er dette som lokker finlendere å komme til Finnmark.
Foto: Elvi Rosita Norvang / NRKSametinget har bedt egne jurister å vurdere hvorvidt det er mulig å gjenninnføre denne omstridte regelen. Og konklusjonen er klar:
– Det er ingenting i veien for å innføre lignende innskrenkinger som 5 km-regelen innebar.
Tidligere var det det kun nordmenn som fikk fiske i vannene som ligger innenfor fem kilometer utenfor hovedveien. Ettar at Finnmarksloven trådte i kraft forsvant regelen. Resultatet er at
.Dette har skapt sterke reaksjoner fra mange kommuner i Finnmark. Men også
.- Les også:
Konklusjonen som Sametingets jurister har kommet frem til, er stikk i strid med det
har kommet frem til.– At vi nå har motstridende rapporter kan gjøre det lettere for oss å innfri kravet fra lokalbefolkningen om å innføre den omstridte regelen på en eller annen måte, svarer styreleder i Finnmarkseiendommen (FeFo), Harald Larssen.
skal styret i Finnmarkseiendommen ta stilling til om den omstridte regelen kan gjeninnføres.
Gal problemstilling
For å ha et best mulig beslutningsgrunnlag har FeFo derfor bedt advokatfirmaet Hjort om å foreta en juridisk vurdering. Deres rapport konkluderer med at det vil være i strid med EØS-avtalen å innføre 5-km-sone for personer som ikke er bosatt i Norge.
– Det er jo ikke uvanlig at jurister har forskjellige syn på viktige saker, sier styreleder i FeFo Harald Larssen.
Foto: Thor Thrane / NRKSå langt er Sametingets jurister enig med advokatfirmaet. Det er problemstillingen som er gal, forklarer Liss-Ellen Ramstad som er rådgiver på Sametinget i avdelingen for rettighets- og internasjonale saker.
Sakens kjerne er om FeFo kan legge begrensinger på alle som ikke bor i Finnmark, altså ikke kun utlendingers fiske men også alle andre bosatt utenfor Finnmark.
– Dersom 5 km-regelen gjelder alle, dvs. både nordmenn og utlendinger, som bor utenfor Finnmark, så er det ingen diskrimineringspraksis slik advokatfirmaet Hjort mener det, forklarer Ramstad.
Hun understreker at man bør skille mellom rettigheter og adgang til fiske.
Retten til innlandsfiske ligger til personer bosatt i Finnmark. Alle andre har kun adgang.
– Lokale rettigheter må vektlegges
– Det er rett at Finnmarksloven i henhold til EØS rettens skranke, ikke hjemler ulik adgang til fiske for nordmenn og utlendinger. Men hvis hensynet til ressursene tilsier det, så er det i henhold til Finnmarksloven fullt mulig å foreta innskrenkinger i innlandsfiske, mener Ramstad.
Sametingets jurister konkluderer med at rettighetsforholdene i Finnmark innebærer et sterkere vern av Finnmarks befolkningens fiske enn for andre bosatt utenfor Finnmark. Det er dermed anledning å regulere turistfisket med andre tiltak enn for lokalbefolkningens fiske.
– Dette er ikke noe nytt. Hvorfor skal det være strengere lov her enn andre plasser? Det er helt vanlig ellers i landet at turister og lokalbefolkningens fiske reguleres på ulike måter. Og slik bør det være, mener Ramstad.
– Ikke glem folkerettens krav
Ramstad peker på også en annen svakhet ved advokatfirmaets rapport.
– Problemstillingen er ikke vurdert konkret opp mot annen folkerett, enn EØS-avtalen.
I den sammenheng vises det til både FN konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27, ILO-konvensjon nr. 169, FNs rasediskrimineringskonvensjon fra 1965 (ICERD) og FNs erklæring om urfolks rettigheter fra 2007 (Urfolkserklæringen).
– ICERD pålegger statene å respektere urfolks kultur, og å anerkjenne og beskytte dets bruk av sine naturressurser. Herigjennom følger en plikt til å beskytte samers bruk.
Etter Sametingets mening har også EU vist vilje til å ta spesielle hensyn i samiske områder.
Ved forhandling om finsk og svensk EU-medlemskap i 1984, så ble det nemlig utarbeidet en egen «sameprotokoll» som representerer et unntak fra diskrimineringsforbudet.
– Protokollen er riktignok ikke gjeldende for Norge, men viser likevel at EU har en vilje til å ta spesielle hensyn i samiske områder, mener Ramstad.
Lover grundig behandling
FeFo-styreleder legger ikke skjul på at han er glad for motmeldingen som Sametinget har kommet med. Men likevel vil han ennå ikke trekke bastante konklusjoner.
– Jeg regner med at administrasjonen i FeFo vil ta rapporten fra Sameting med i sin saksutredning til styremøtet.
Også styremedlem Hartvik Hansen er glad for høringsrapporten fra Sametinget.
– Selv om jeg ennå ikke har nilest raporten, så registrerer jeg likevel at den er mer i tråd med folks rettsoppfatning enn det konklusjonen til advokatfirmaets rapport er.
Det er kun utlendinger og andre personer bosatt utenfor Finnmark som må kjøpe fiskekort for å fiske på Finnmarkseiendommen.
Her er statistikken: