Tapte høyesterettssak om reintall – men kåret til «Årets same»

Reindriftsutøveren fra Kautokeino fikk 39 prosent av stemmene. – Gøy – men selv stemte jeg på søsteren min, sier en takknemlig prisvinner.

Jovsset Ánte Sara

POPULÆR BLANT AVISLESERE: Det er lesere av den samiskspråklige avisen «Ávvir» som har stemt frem Jovsset Ánte Sara (25).

Foto: Edmund J Grønmo / NRK

Det er tredje gang at avisen Ávvir lar sine lesere kåre «Årets same», og det er med nesten halvparten av stemmene at deres lesere har stemt frem kautokeinogutten. Det ble avgitt 1826 stemmer.

Kåringen berger nok ikke Jovsset Ánte Saras reindriftsnæringsutøvelse, etter at han i desember tapte høyesterettssaken mot staten som dreide seg om krav om å måtte redusere sitt reintall – men et lite plaster på såret har Sara nå iallfall fått.

– Jeg ønsker å takke alle som har stemt. Dette er veldig morsomt, sier prisvinneren selv til avisa.

Jovsset Ánte Sara og hans familie ble for øvrig landskjent, etter NRKs sakte-TV-program «Reinflytting – minutt for minutt» for under et år siden, der fjernsynsseere fikk følge familien under flyttingen av deres reinflokk fra Indre-Finnmark til kysten av Vest-Finnmark.

– Selv stemte jeg på søstera mi, sier Jovsset Ánte Sara, og viser til kunstneren Máret Anne Sara, som omtales lenger ned i artikkelen.

Bryter på andre plass

Lista over kandidater inneholder mange interessante navn. På andre plass er bryteren Gunn Rita Boine. Hun fikk 14 prosent av stemmene.

Gunn Rita Boine

Gunn Rita Boine er en talentfull bryter. Dette er det mange av Ávvirs lesere som setter pris på.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Tett bak med 13 prosent av stemmene følger Arnar Vuolab Jørgensen, som ble landskjent i fjor da han i en Brennpunkt-dokumentar fortalte om hvordan han som barn ble mobbet da han bodde i Karasjok.

Ansiktsbilde av Arnar Vuolab Jørgensen fra Brennpunkt

Arnar Vuolab Jørgensen har fått mange støtteerklæringer fra folk etter at han var med i en Brennpunkt-dokumentar om mobbing.

Foto: NRK Brennpunkt

Søstera til Jovsset Ánte Sara, Máret Ánne Sara, kom på en delt fjerde plass. Hun og tysfjæringen Lars Magne Andreassen fikk fem prosent av stemmene.

Máret Ánne Sara

Máret Ánne Sara er kjent for sitt kunstverk «Pile o`Sápmi», som hun har laget for å støtte sin brors kamp mot Staten.

Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK