– Jeg vil at folk i fremtiden skal huske navnet mitt

Bildekunstneren Jovnna Levi Vars Joks vant drømmestipendet i vår, og nå vant han et Drømmemøte med Anders Sunna. – Det var ikke forventet, sier vinneren.

Jovnna Levi Vars Joks

Jovnna Levi Vars Joks lager blant annet animerte plakater med sterkt politisk budskap.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Drømmestipendet deles ut til 100 personer i hele landet, men enkelte, som juryen har ekstra tro på, får i tillegg et Drømmemøte. Det er Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping som tildeler dette.

19-åringen er bildekunstner som lager bilder både på papir og digitalt. Han har klare mål med hva han vil med kunsten hans.

– Jeg vil bli nåtidens Áillohaš, Mari Boine eller Inga Juuso. Jeg vil at folk i fremtiden skal huske navnet mitt. Mitt mål er også å lære den øvrige befolkningen om oss samer, forteller tanagutten.

Direktør for Norsk kulturskole overrekker Drømmetreff

Direktør for Norsk Kulturskoleråd overrekker Drømmemøtet med Anders Sunna til Jovnna Levi Vars Joks.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Drømmemøtet er med den svensksamiske bildekunstneren Anders Sunna.

– Det er artig for vi er litt like, Anders Sunna og jeg, vi vil nesten det samme med kunsten. Jeg er veldig lærevillig, og en voksen kunstner som Sunna kan lære meg hvordan det er i verden.

Snekkereleven som tildaglig bor i Kirkenes forteller at han vil kjøpe et tegnebrett med pengene han vant i vår.

Et naturtalent

Norsk Kulturskoleråd var i Tana i forbindelse med lanseringen av kulturskolen rammeplan på samisk. Direktør for Norsk Kulturskoleråd Morten Christiansen sier at Drømmetreff vinneren har et fantastisk personlighet.

– Jovnna Levi har utmerket seg som en fantastisk personlighet, og en ung kunstner som har masse tid foran seg i sitt kunstnerskap. Jeg er sikker på at han kommer vi til å høre mer av han i fremtiden. Han har også et standing som er veldig unikt, sier han.

Morten Christiansen

Direktør for Norsk Kulturskoleråd Morten Christiansen sier at Drømmetreff vinneren har et fantastisk personlighet.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Christiansen møtte kunstneren Anders Sunna i Kulturrådets årskonferanse nylig og kunsten hans berørte direktøren kjempesterkt.

– Vi ser noen likheter og paralleller i det kunstneriske som han Jovnna Levi og Anders har. Det er kunst som vil noe, kunst som vil formidle noe. Den formidler et stolthet, meg også en kampvilje for det samiske. Og det har berørt meg kjempesterkt.

– Gutten er en kunstner

Til tilstelningen var det kommet flere, og blant dem var Drømmestipendvinnerens mor Ebba Joks som har jobbet med kulturskolen i Tana i flere år.

– Jeg er glad og stolt over Jovnna Levi. Jeg så når gutten var i andre klasse at han er en kunstner. Men selvfølgelig han er ung, han kan fortsatt bli akkurat det han vil.

Jovnna Levi Vars Joks og Ebba Joks

Drømmetreff vinneren Jovnna Levi Vars Joks og mor Ebba Joks ifra Tana er fornøyde med prisen.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK

Kulturskolens rammeplan på samisk

Norsk Kulturskoleråd var i Tana for å overrekke en samisk versjon av Kulturskolen rammeplaner. Rammeplanen for kulturskolen, «Mangfold og fordypning», som ble ferdigstilt i 2016, fins dermed på bokmål, nynorsk, samisk og engelsk.

– Det er meningen at det skal være lik kulturskole for alle, og det er ikke likt for alle hvis ikke alle kan lese det på sitt eget språk, det er på høy tid at rammeplanen finnes på samisk, sier direktør Morten Christiansen.

Det er forskjeller på samisk og norsk kultur, er det noe forskjeller der som dere har tatt med i innholdet og ikke i selve språket?

– Rammeplanen gir høyde for at man kan sette inn sitt eget kultur inn i planen. Den har rammer for hvordan man skal lage sin kulturskole. Vi har for eksempel ikke joik som fag i planen, men vi har musikk i planen, og i det går joik som et kunstnerisk uttrykk, sier han.

tanaordfører Frank Martin Ingilæ og styreleder Nils R. Sandal i Norsk kulturskoleråd.

Tanaordfører Frank Martin Ingilæ som tok imot rammeplanen på samisk og styreleder Nils R. Sandal i Norsk kulturskoleråd.

Foto: Máret Biret Sárá Oskal / NRK