NRK Meny
Normal

Jon Henrik Fjällgren gjør suksess med sin joik i USA

USA har fått opp øynene for den svenske reindriftsutøverens samiske sang.

Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik Fjällgren har rørt mange med sin joik, og nå har også folk på den andre siden av «Dammen» fått øynene opp for ham.

Foto: Pressebilde / TV3

– Jons sang er så vakkert ulik det vi er vant til å høre, skriver San Francisco Globe om Fjällgren.

Reindriftsutøveren Jon Henrik Fjällgrens karriere skjøt plutselig fart i da han ble hyllet av dommerne og til slutt vant TV3s «Talang Sverige» tidligere i år.

27-åringen har nådd å utgi et album og skal i tillegg være aktuell for årets Melodifestival (Melodi Grand Prix).

Suksessen stopper ikke der, og heller ikke innenfor Sveriges grenser.

Nu har Fjällgrens følelsesmessige joik nemlig også klart å henføre USA. Blant annet er det den amerikanske gigantavisen San Francisco Globe omtalt Fjällgrens opptreden i «Talang Sverige».

Imponert

Det er den første opptredenen da Fjällgren joiket en egenskrevet låt til sin avdøde venn Daniel, som avisen har vaglt å løfte. Da henførte reindriftsutøveren både det svenske TV-publikummet og jury - som alle gav stående ovasjoner, skriver den svenske avisen Expressen.

Etter reaksjonene på den amerikanskje avisens nettside å dømme har Fjällgren også imponert det amerikanske publikummet.

– I San Francisco Globe elsker vi unike talenter, og Jons sang er så vakkert ulik det vi er vant til å høre. Derfor må vi bare vise denne vakre musikken, skriver avisen blant annet til YouTube-klippet.

Kjenner smerten og kjerligheten

Også i kommentarfeltet hylles Jon Henrik Fjällgren.

– Jag har ingen anelse om hva han synger, men jeg kjente sangen for hans beste venn, skriver en leser. En annen fortsetter:

– Jeg forstår ikke hans språk, men jeg kan kjenne hver del av smerten og kjærligheten i denne sangen, selv om det er på et annet språk.

Andre beskriver sangen som så vakker at de begynte å gråte mens de så på Jon.

På Facebook har avisen oppdatering om klippet med Jon Henrik Fjällgren. På bare et døgn har den fått mer enn titusen like-markeringer og blitt delt 3000 ganger.