Joiken fikk skinne i Oslo under urpremieren «Juoiggas»

RIKSSCENEN (NRK): Med kraftfulle joiker ispedd forklarende historie, fikk publikum være med på en spesiell reise gjennom joikens verden.

Fra urpremieren til forestillingen Juoiggas

JOIK: Den tradisjonelle joiken er i fokus under forestillingen Juoiggas. Her fra urpremieren. Fra venstre: Ingor Ánte Áilo Gaup, Egil Keskitalo og Nils Henrik Buljo.

Foto: Aslak Mikal Mienna / Det Samiske Nasjonalteateret - Beaivváš

Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš starter året med to urpremierer på en uke. Fredag kveld startet det hele med joikekonsertforestillingen Juoiggas.

Den skal gi et lite inn i joikens historie og dens funksjon gjennom tidene. I den timeslange forestillingen fikk publikum bli med på en reise fra 1600-tallet og frem til dagens joik.

– Enhver premiere er selvfølgelig spennende. Det er et helt nytt verk som skal vises frem for første gang, så det er jo selvfølgelig alltid nerver knyttet opp mot premierer, sier Mary Sarre til NRK etter den første opptredenen.

– Må vise frem joiken over alt

Sarre sammen med Iŋgor Ántte Áilu Gaup (Áilloš), Nils Henrik Buljo og Egil Keskitalo er skuespillerne og joikerne som tok publikum med på reisen. Etter vel overstått premiere ble de møtt med høy jubel fra Riksscenen.

Gjennom åtte intense uker har Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš satt opp joikekonsertforestillingen.

Skuespillerne, sammen med resten av musikerne i teateret, har håndplukket joikene og sydd sammen historien som ender i en forklarende forestilling.

Nå venter én måned på turné. I løpet av disse ukene skal Beaivváš ha 18 forestillinger i både Norge, Sverige og Finland. Den siste forestillingen finner sted i Kautokeino 22. februar.

– Vi må vise frem joiken over alt. Joiken har blitt spredt ut til det norske folk i løpet av høsten og jeg håper at den blir enda mer kjent, sier Nils Henrik Buljo.

Fra premieren Juoiggas

FORESTILLING: Beaivváš har mikset sammen joiken med historie og fakta. På denne måten får publikum bli vitne til den urgamle tradisjonen og «få opplæring» om den.

Foto: Aslak Mikal Mienna / DET SAMISKE NASJONALTEATERET - BEAIVVÁŠ

Første av to urpremierer

Gjennom NRK-programmene Stjernekamp og Muitte Mu – Husk meg har det norske publikum blitt presentert for joiken i høst.

– Det er alltid artig at samisk musikk blir mer kjent. Det synes jeg er det viktigste, sier Buljo.

– Joik er en stor del av vår kultur, men den er også ukjent for mange samer. Det er ikke bare en fin sang eller joik, det er noe mer enn det. Den bærer nærmest vår kultur, sier Sarre.

Dette er den første av to urpremierer for Beaivváš i løpet av en uke. 25. januar er det premiere på forestillingen «Kvinnerommet» som er skrevet av Sven Henriksen.

Se deler av forestillingen i videovinduet under:

Sør-samisk og joik står i sentrum

Sørsamisk og joik står i sentrum under joikekonsertforestillingen Juoiggas.