Joik møter jazz og magedans

Fredag slipper kritikerroste Elin Kåven sitt andre album. Plata har fått tittelen «Máizan-Thaw», som betyr mildvær.

Elin Kåven
Foto: Pressebilde / Kulturmeglerne

Elin Kåven er oppvokst i Karasjok i Finnmark. Nå er hun bosatt i Oslo og har funnet sin helt egen stil innen musikk og dans, der hun blander det tradisjonelle samiske, med magedans og norsk urbanisme.

– Denne utgivelsen representerer mitt indre liv - der moderne magedans, urban electronica, folkemusikk og myter sloss om oppmerksomhet hver eneste dag. Jeg prøver alltid å sette kunsten foran kultur, tradisjoner, tilhørighet og politikk. Jeg føler meg som en representant av et kunstuttrykk, ikke nødvendigvis en representant for det tradisjonelle samiske, sier Kåven.

«Den arktiske feen»

Elin Kåven er influert av blant annet Bjørk og Mari Boine, og har et helt særegent musikalsk uttrykk mellom jazz, joik, elektronika og folkemusikk.

I 2011 ble hun kåret til årets samiske artist . Hun synger på samisk, og dette er klart et bevisst valg.

Elin Kåven «Máizan-Thaw»

Elin Kåvens nye album «Máizan-Thaw».

Foto: Pressebilde / Kulturmeglerne

– Etter flere år i Oslo, følte jeg at jeg holdt på å miste språket mitt. Derfor begynte jeg å skrive på samisk. Det ble en måte å bevare språket på. Albumet «Máizan-Thaw» viser min samiske bakgrunn fra et helt nytt ståsted, der det tradisjonelle, mytiske og moderne er blandet. Gjennom dette albumet har mitt indre liv som en samejente i byen manifestert seg, forteller hun.

Kallenavnet «The arctic fairy» er gitt av Kåvens engelske publikum for hennes unike scenetilstedeværelse og stil. I februar 2012 ble Elin Kåven finalist i Internasjonal songwriting competition. Denne konkurransen avholdes i USA hvert år, med kjente musikere som Ozzy Osbourne, Tori Amos, Tom Waitts og Robert Smith i dommerpanelet.

– Det at blant annet Ozzy Osbourne og Tori Amos har hørt sangen min føles som en triumf i seg selv, selv om jeg ikke vant konkurransen. Jeg blir helt ør av å tenke på det, sier Kåven.

Nordisk samisk språkpris

Elin Kåven skal opptre under utdelingen av Nordisk samisk språkpris - «Gollegiella» i Oslo på Gamle Logen den 23. November. Utdelingen finner sted under det det årlige møte mellom sameministrene og sametingspresidentene fra Sverige, Finland og Norge.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Plata er spilt inn i Oslo sammen med Juhani Silvola og Sarah-Jane Summers.
Juhani Silvola, produsent, arrangør og gitarist jobber som produsent og musiker. Han spiller i blant annet Highasakite, Sacred Harp, Summers/Silvola/Kvam, Frikar, Koan, Brita Lyon. Han har spilt med blant annet Adjágas, Earlybird Stringband og Turdus Musicus.

Sarah-Jane Summers er fra Skottland. Hun har spilt med mange av de fremste Skotske bandene, og har undervist i både New Zealand og USA. Hun er tidligere leder ved den tradisjonelle musikklinja på det Kongelige Skotske Konservatoriets junior akademi. I Norge har hun mastergrad i Norsk folkemusikk og fri improvisering ved Norsk musikkhøgskole (NMH). Hun spiller også i plateaktuelle Summers/Silvola/Kvam.