Hopp til innhold

Joiker i Hollywood-film

14. oktober er premiéredatoen på en ny Hollywood-skrekkfilm. Den er ikke helt som andre Hollywood-filmer, for i The Thing høres den samiske hit'en Sámiid eadnan.

Jan Gunnar Røise

Den norske skuespilleren, Jan Gunnar Røise, er å se joikende i filmen The Thing.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

The Thing er en så kalt science fiction skrekkfilm. Handlingen i filmen finner sted i Antarktis. Der driver noen norske polarforskere å forsker. I isen finner de et romvesen, noe som gjør at en amerikansk paleontolog og hennes tre assistenter slår seg sammen med nordmennene.

Etterhvert begynner det å skje skumle ting på forskningsbasen, med romvesener som et viktig stikkord.

Joik i traileren

Allerede i traileren som er å finne på youtube.com høres Mattis Simonsen Hætta joikende. Det er originalversjonen til det norske bidraget til Melodi Gran Prix fra 1980, Sámiid som høres.

Artikkelen fortsetter etter bildet

Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg

Duoen Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg stakk av med seiren i den norske Melodi Grand Prix finalen i 1980 med låta Sámiid eadnan.

Foto: NRK

Også den norske skuespilleren Jan Gunnar Røise er å se joikende i filmtraileren.

– Det var slik at produsenten ville at vi skulle finne en sang som var passende for en feiring. Og i og med at handlingen i filmen er satt til 80-tallet ble vi enige om at vi burde finne en sang som var populær i Norge på den tida. Da syntes vi at Sámiid eadnan var perfekt. I tillegg er den jo litt eksotisk for amerikanerne.

Spesielt med joik

Nestleder i Foreningen for joikere, som er én av fem kunstnerorganisasjoner som det Samiske kunstnerrådet administrer , Kirsten Marit Olsen sier det er veldig spesielt at en joik er å høre i en Hollywood-film.

Det synes jeg er veldig spesielt. Vi som joiker mye vet jo hvilken kraft en joik har, og det er veldig moro at også Hollywood har oppdaget denne kraften.

I filmen spiller flere nordmenn. Blant annet er Stig Henrik Hoff, Trond Espen Seim og Jan Gunnar Røise å finne på spillelisten.

Røise forteller at det ikke var vanskelig å overbevise filmregissøren om at nettopp Sámiid eadnan var riktig valg.

Han ble kjempebegeistret da jeg introduserte ham for Sámiid eadnan. Han sa den passet helt perfekt.

Korte nyheter

 • Stenvik og Hellerslia innstilt til dommerstillinger i Høyesterett

  Innstillingsrådet for dommere har innstilt fire søkere til to ledige stillinger ved Norges Høyesterett:

  Advokat Are Stenvik (Oslo)

  Lagdommer Thom Arne Hellerslia (Drammen)

  Lagdommer Anette Isachsen Kræmer (Jar)

  Lagmann Christian Lund (Oslo)

  De to øverste på lista regnes å være sikret plass, og blir etter all sannsynlighet nye dommere i Høyesterett.

  Utnevnelsene skjer formelt i statsråd, og det vanlige er at regjeringen følger innstillingen fra Innstillingsrådet for dommere.

  Rett24 omtalte utnevnelsen først.

  Høyesterettsdommerne som skal erstattes er Knut H. Kallerud og Jens E.A. Skoghøy, som begge går av fra sommeren.

  15 søkere meldte seg, og nesten samtlige var fra østlandsområdet.

  Høyesterett
  Foto: Mette Ballovara / NRK
 • Oidnet guovžžaid masá beaivválaččat

  Kárášjogas leat olbmot masá beaivválaččat oaidnán guovžžaid maŋimuš vahku.

  Sátnejođiheaddji Svein Atle Somby lea dáhtton heahtečoahkkima Romssa ja Finnmárkku stáhtahálddašeaddjiin dán ášši geažil.

  – Olu olbmot Kárášjogas eai šat duostta váccašit olgun daid lagaš bálgáid mielde vuvddiin ja mehciin, mat leat dás dastán márkanbáikki ja sin stobuid lahka, lohká Somby Ságat áviisii.

  Muhtun orohagain Kárášjogas guođohit bohccuid dál divdna, go guovža vuorjá birrajándorii.

  Magne Asheim Stáhta luonddubearráigeahčus (SNO) duođašta maid ahte guovžžat leat oidnon lahka Kárášjoga čoahkkebáikki.

  – Duorastaga leat golbma guovžža oidnon crossbána ja vázzinbálgá lahka. Bearjadaga lei ges guovža boahtán áiddi sisa gos ledje bohccot.

  Son ávžžuha olbmuid dieđihit seammás go oidnet guovžža. Asheim maid muittuha ahte guovža dábálaččat vuolgá báhtui go olbmuid oaidná dahje gullá.

  Somby mielas lea dilli duođalaš. Son deattuha ahte gieldda beales leat sii viggan njunuš eiseválddiide dál olu jagiid juo čilget man johtilit ja man olu guovžžat leat laskan Kárášjogas.

  SNO dieđuid mielde galggašedje dál leat oktiibuot sullii 20 guovžža Kárášjogas ja Guovdageainnus. Mátta-Várjjagis ges leat 60 guovžža, oaivvilda SNO.

  Karasjok og Sametinget, bilde tatt fra lufta.
  Foto: Benjamin Fredriksen / NRK
 • Signerte en treårskontrakt med den tyske storklubben

  Det ble tidligere denne måneden klart at Alta IF-spilleren Jonathan Vonheim Norbye (16) fra juli skal spille for RB Leipzig.

  I et intervju med Discovery forteller 16-åringen at det å gå fra Alta til Leipzig blir en omveltning, men at han gleder seg stort til den neste utfordringen.

  – Det er jo ikke til å stikke under stol at det er to forskjellige verdener fra Alta til Leipzig. Det er i hver sin ende av skalaen. Jeg var aldri usikker på om jeg ville dra. Da jeg hørte de hadde gitt meg tilbudet, fikk jeg veldig lyst med en gang.

  Vonheim Norbye har skrevet under på en treårskontrakt, og han skal spille med 2005-, 2006- og 2007-kullet på U18-laget til RB Leipzig.

  Alta IF-spilleren skal nå fullføre ungdomsskolen i Alta. I Tyskland skal han gå på en internasjonal videregående skole,

  Familien til det unge fotballtalentet opplyser at det var noen diskusjoner før sønnen valgte å signere med den tyske storklubben.

  – Det er jo hans valg først og fremst. Selv om Jonathan bare er 16 år, føler vi at han er såpass selvstendig at han klarte å ta avgjørelsen selv. Jeg var med i januar og så på forholdene, de er flinke til å ta vare på de unge, og de har et solid opplegg for Jonathan. Det kommer til å bli bra, men det er klart – det blir litt rart å sende han ut når han bare er 16 år, sier hans pappa Martin Norbye til Discovery.

  Jonathan Vonheim Norbye på Alta IF-trening i Finnmarkshallen.
  Foto: André Bendixen / NRK