Joik i havgapet

På Trænafestivalen har festivaldeltakere lært seg å joike. Og læremesteren vurderer å lage en egen joik om festivalen.

Mikkel Gaup på Trænafestivalen.

Mikkel Gaup og jentene danser svanedansen.

Foto: Sigve Nedredal

Langt ute i havgapet har joiken blitt hørt flere plasser på øya. En mulig grunn til at joikingen er hørt kan være resultatet av Mikkel Gaups to joikeverksteder på Trænafestivalen.
I en gigantisk lavvo har han lokket både barn og voksne til å slippe hemningene og prøve seg på joik. Antallet deltakere på det første verkstedet forbløffet ham.

– Jeg hadde virkelig ikke trodd at en lavvo med plass til 100 personer skulle fylles helt opp. I tillegg var det mange som ikke kom inn, men sto i lavvoåpningen og kikket inn.

Joik i fokus på Trænafestivalen.

På Trænafestivalen har joiken stått i fokus.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Fin arena å vise det samiske

I forkant av det andre joikeverkstedet var Gaup spent på hvor mange som ville komme siden festivalens mest spesielle konsert på naboøya, inne i en grotte ville være foregå samtidig som hans arrangement.

Det kom omtrent 30 lærelystne barn og voksne til arrangementet og Gaup fikk lært bort om joik og hvordan man joiker.

– Jeg setter veldig stor pris å få sjansen til å vise at den samiske kulturen, det samiske språket og det samiske levesettet lever i beste velgående. Det er fortsatt i dag at en stor del av den norske befolkningen vet svært lite om samene. Og det å kunne gjøre slike arrangementer på festivaler er gull verdt, sier Gaup.

– Skal øve videre

Thea Emilie Mikalsen.

Thea Emilie Mikalsen liker å joike.

Foto: Sigve Nedredal

En av deltagerne på lørdagens arrangement var ni år gamle Thea Emilie Mikalsen. På skolen hadde hun hørt om joiking, men ikke prøvd det selv. Hos Mikkel lærte hun å joike som hun syntes var spennende.

– Jeg skal øve videre på joikene jeg har lært i dag. Men jeg vet ikke om jeg tør å joike for venner eller familie før jeg har øvd skikkelig mye, sier Thea.

Hun fikk også sjansen til å være med på en dramatisering sammen med to andre barn. Hun hadde ingen problemer å stå foran 30 publikummere.

– Jeg har stått på forskjellige scener mange ganger før, så dette var ikke skummelt i det hele tatt, sier Thea.

– Må kanskje lage «Trænajoik»

På arrangementet lærer man at man kan joike blant annet personer og plasser. Og da var det på sin plass å utfordre ham til å lage en joik om Træna-festivalen på sparket.

Men Gaup følte seg ikke klar for å lage en joik der og da, men mener at det burde lages en joik om festivalen hvis det ikke er gjort allerede.

– Hvis jeg får lov å komme hit neste år også, kanskje jeg da har laget en joik om denne fantastiske øya langt ut til havs. Vi er omgitt av storslått natur så jeg tror en eventuell joik burde være en flytende og vakker joik som gjenspeiler naturen og stemningen her, avslutter han.