NRK Meny
Normal

Joikere uenige om joik i «Stjernekamp»

Den tidligere samiske Grand Prix-stjernen Mattis Hætta har havnet i klinsj med en annen joikeentusiast om bruken av joik i tv-serien «Stjernekamp».

Mattis Simonsen Hætta og Åsá Márgget Anti

UENIGE OM JOIK: Mattis Simonsen Hætta og Åsá Márgget Anti er begge glade i joik, men de er ikke enige om hvem som skal kunne lære denne tradisjonelle samiske musikkformen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK/Privat

Åsá Márgget Anti

Åsá Márgget Anti vil verne om joiken.

Foto: Privat

– Joiken er samenes eget produkt. Den er en av kjennemerkene til vår egen kultur. Joiken er ikke bare musikk. Den er også en måte å kommunisere på, som har et mye dypere innhold enn bare det å synge «hoi-la-loila».

Det sier joikeentusiasten Åsá Márgget Anti til NRK Sápmi.

Mattis Simonsen Hætta ble rikskjendis over natten da han i 1980 vant den norske Melodi Grand Prix sammen med Sverre Kjelsberg. Vinnerjoiken «Sámiid ædnan» er etter det blitt allemannseie både blant samer og nordmenn flest. Han er ikke enig med Anti.

– I vinter så jeg på NRK-serien «Muitte mu - husk meg», der kjente norske artister fikk innføring i joik og lærte seg å joike. Jeg syns dette var veldig gode programmer. Alt var gjort så grundig og derfor har jeg ingen tvil om at dette er riktig. Det samme vil skje i «Stjernekamp». Der vil det være mentorer som som står for opplæringen av artistene som skal joike. Derfor vil dette bli gjort på en skikkelig måte, sier Hætta.

Sverre Kjeldsberg (t.h.) og Mattis Hætta

Mattis Hætta og Sverre Kjeldsberg representerte Norge i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1980 med «Sámiid ædnan».

Joik i «Stjernkamp»

Stridens kjerne er at den populære NRK-serien «Stjernkamp» fra og med i høst vil ha joik som en egen sjanger, i tillegg til klassiske sjangre som opera, rock, hiphop og pop.

De ti artistene som kan bli bryne seg på joiken er Didrik Solli-Tangen, Ida Maria Børli Sivertsen, Gaute Ormåsen, Benedicte Adrian, Adam Douglas, Ina Makeda Halvorsen Dyhre, Erlend Bratland, Lisa Børud, Aleksander Walmann og Hilde Lyrån.

– Det er veldig viktig at vi er åpne og at vi skal kunne vise hvordan joiken kan være til nytte. Vi vil vise hvilken verdi joiken har og da kan vi ikke ha slike innskrenkninger, sier prosjektsjef Petter Wallace. Han uttaler seg på vegne av «Stjernekamp».

Petter Wallace, Prosjektsjef TV-drama

Prosjektsjef Petter Wallace mener det er viktig å ha med joiken i programmer som «Stjernekamp».

Wallace understreker at «Stjernekamp» vil behandle joiken med ydmykhet. Derfor ser han ingen problemer med å ha joiken som en egen sjanger i programserien.

– Vi vil ha dyktige mentorer, som skal hjelpe stjernene til å bli kjent med joikens univsers, understreker Wallace.