NRK Meny
Normal

Jenni Laiti startet klimastafett i Kiruna: – Løper for at vi fortsatt skal få ha vinter

I dag startet klimastafetten Run for you life i Kiruna i Sverige. Nærmere tusen mennesker skal løpe et tusentalls kilometer fra Kiruna til FNs klimatoppmøt COP21 i Paris. Samiske Jenni Laiti startet det hele.

Run for your life: Jenni Laiti startet den første strekningen av klimastafetten

Jenni Laiti startet den første strekningen av klimastafetten Run for your life

Foto: Marie-Louise Niia/Sameradion & SVT Sápmi

Klimastafettløpet skal fremme klimarettferdighet og en bærekraftig fremtid.

Stafetten ble innledet med en seremoni i Luossavaara i Kiruna, med de samiske kulturpersonlighetene Jenni Laiti og Mimie Märak.

Joikeren Sara Marielle Gaup Beaska har engasjert seg i klimasaken ved å lage en joik som handler om å kommunisere med jorda. Denne joiken ble også joiket ved starten på stafetten.

– Løper for at vi fortsatt skal få ha vinter

Stafetten skulle starte på toppen av fjellet, men på grunn av dårlig vær valgte man å ikke begynne helt på toppen.

– Det er vinter nå og jeg skal løpe for at vi fortsatt skal ha vintre med snø og kulde. Det synes jeg er viktig. Vi er et vinterfolk, vi hadde ikke vært her om det ikke hadde vært for vinter, snø og kulde, fortalte Jenni Laiti til Sameradion & SVT Sápmi , som sammen med SVT Nyheter Norrbotten hadde direktesending i anledning klimastafetten. Hun hadde for anledningen kledd seg i kofte, bellinger og skaller.

Jenni Laiti med den hvite steinen og Thomas Marainen

Jenni Laiti, med den hvite steinen, og joiker Thomas Marainen

Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Hvit stein som stafettpinne

En hvit stein skal fraktes hele vegen til Paris og FNs klimakonferanse COP21, som en slags stafettpinne. Konferansen starter 30. november og avsluttes 11. desember 2015.

Steinen kommer fra Vestertana. Havet har slipt steinen sånn at den er blitt rund, som et fugleegg.

– Vi har et budskap om at alle burde høre på og kommunisere med jorden. Sara Marielle Gaup og Sofia Jannok skal ta steinen og joiken med til Paris til verdens ledere og den globale klimabevegelsen, sier Laiti.

Filmer hele løpet

Hela løpet filmes og sendes live på runforyourlife.nu. Hver deltaker kommer og forteller sin egen historie og sine personlige grunner til hvorfor man har valgt å medvirke.

Lisa Fernström, som er en av de som personer som jobber i teamet Run For Your Life, sier til SR & SVT Sápmi at klimaspørsmålet trenger historier.

– Det er veldig mye fakta, tall og kunstige forkortelser som for eksempel COP21. Vi tror at klimaspørsmålet trenger en kropp, mennesker og historier.

Hør sak på samisk i nyhetsprogrammet Sáhka Váibmosis på radio kl. 16.