Hopp til innhold

Joiket seg til seier

Jan Ole Hermansen vant årets joikefinale i Sámi Grand Prix.

Jan Ole Hermansen

Årets joikevinner Jan Ole Hermansen.

Foto: Kenneth Hætta / NRK

Blant ti joikefinalister var det Jan Ole Hermansen fra Máze som stakk av med både seier og en pengepremie på 15.000,- kroner under årets Sámi Grand Prix.

De fleste av joikefinalistene joiket i kveld en person, og det gjorde også årets joikevinner som joiket sin datter Inga Karita.

Et stappfullt Báktehárji i Kautokeino klappet frem vinneren og konferansier Ante Siri spurte vinneren om hvordan det føltes å stå på scenen som vinner.

– Det er først nå jeg har forstått det helt, sa han til latter fra salen.

Tiårs-jubilant

Årets vinner er ikke ukjent for Sámi Grand Prix-publikummet da han i år deltok for tiende gang. Fem ganger tidligere har han selv holdt i mikrofonen, enten med joik eller sang, mens han fire ganger har bidratt med både tekst og melodi.

Nummer to i joikefinalen ble SGP-debutant Anders Isak Oskal med joiken "John Ante", som er hans eldste sønn. Anders Isak Oskal konkurrerte i kveld mot både søster og bror, som også deltok i joikedelen av SGP.

Nummer tre ble Per Inge Johansen med joiken "Fire-Mahte Niillasa Elle".
Nummer fire ble Hans Ole Eira med joiken "Ellen Oline".
Nummer fem ble Kim Hallgeir Berg.

SMS hadde gitt annet resultat

I Sámi Grand Prix er det en egen jury som sitter med all makten, men som i fjor fikk radiolyttere og publikum i salen en mulighet til å påvirke juryens avgjørelse via SMS-stemmer. I Sámi Grand Prix teller nemlig disse stemmene som et sjette jurymedlem.

Men hadde folk som stemte via SMS fått bestemme resultatet, ville debutant Lemet Áilu Anti fra Karasjok vunnet joikefinalen med 202 SMS-stemmer. På andre plass ville man hatt Per Inge Johansen med 179 SMS-stemmer og tredjeplassen ville gått til Hans Ole Eira med 142 SMS-stemmer.

Korte nyheter

 • Tre sjåfører tatt i fartskontroll i Tana

  Politiet i Finnmark melder på sosiale medier at Utrykningspolitiet har gjennomført et fartskontroll på E6 ved Holmsund i Tana kommune.

  Tre sjåfører fikk forenklet forelegg for fart.

  Den høyest farten som ble målt var 100 kilometer i timen i 80-sonen.

  I Måsøy kommune gjennomførte politiet en promillekontroll ved Havøysund skole. 18 sjåfører ble kontrollert, men det ble ingen reaksjoner.

  En sjåfør fikk derimot et gebyr for manglende bruk av bilbelte.

 • Har innført ansettelsesstopp i Nesseby

  Nesseby kommune meldte på Facebook at virksomheten bo- og omsorg har et budsjett på 37 millioner, og dette utgjør en stor andel av Nesseby kommunens sitt totale budsjett på litt over 100 millioner.

  Kommunedirektør Charles Petterson opplyser at virksomheten har brukt opp 90 prosent av budsjettet til vikarer og ekstrahjelp, samt overskredet overtidsbudsjettet med 80 prosent og budsjett for fastlønn med 5 prosent.

  Det har ført til ansettelsesstopp på virksomheten bo- og omsorg fra og med 20. september.

  På kort sikt skal virksomhetsleder rapporterer ukentlig til kommunedirektør på bruk av vikarer, ekstrahjelp og overtid. Det er kun ledere som kan gjøre omdisponeringer på personalet som får budsjettmessige konsekvenser. All overtid skal være pålagt av leder.

  På lang sikt vurderer kommunen nå om de to avdelingsledere skal være 100 prosent ledere, ikke 70 prosent avdelingsleder og 30 prosent i turnus.

  Helseforvaltningskontoret i Vestre Varanger gjennomgår nå alle vedtak om tjenester til brukere. Dette vil få konsekvenser for bemanningsplaner.

  – Vi er lite folk allerede, og vi har mange pasienter inne. At man innfører såpass strenge tiltak gjør det bare enda vanskeligere, sier Tone Lise Roska, som er hovedtillitsvalgt i organisasjonen Delta, til sagat.no om situasjonen som nå har oppstått i Nesseby kommune.

 • 100 olbmo leat duššan johtolagas dán jagi

  100 olbmo leat duššan johtolagas dán rádjai dán jagi, oktanuppelohkái eambbo go diibmá seamma áigge. 19 olbmo dušše jámas johtolagas čakčamánus. Nu šattai čakčamánnu dán jagi vearrámus lihkohisvuođamánnu dán rádjai. Ain leat mánát ja nuorat vuollel 25 jagi geain lea eanemus lassáneapmi. Dán muitala Trygg Trafikk

  En bil har kollidert og står i en grøft ned mot E14 (sees i bakgrunnen)
  Foto: Bjarte Johannesen / NRK