NRK Meny
Normal

Samekvinne skal lede Snåsamannens stiftelse

Vennskapet med lederen i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) er viktig for Joralf Gjerstad.

Created by InfoDispatcher

NRL-leder Ellinor Marita Jåma (35) omtaler Joralf Gjerstad (88) som en god venn og en klok mentor. Intervjuer: Kjell Roger Appfjell - Foto/redigering: Torgeir Varsi

– Det er en flink dame. Så er hun same, og jeg liker samene veldig godt. Bestefaren hennes var min beste venn. Derfor foreslo jeg at hun skulle være med i styret, og da hun ble med der bestemte styret at hun skulle være leder, forklarer Joralf Gjerstad til NRK.

Ellinor Marita Jåma fortalte om vennskapet med Snåsamannen da hun i juni i år ble valgt som leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL).

Snåsamannen - Joralf Gjerstad

Joralf Gjerstad er kjent for sine helbredende hender.

Foto: NRK

– Han er en venn som jeg besøker nesten hver uke, og vi har ofte samfunnsrelaterte diskusjoner. Han er veldig opptatt av det samiske samfunnet, forklarte Jåma.

Nå tar dette vennskapet enda et steg fremover ved at Jåma blir leder i Joralf Gjerstads stiftelse.

Jerstad er kjent som angivelig synsk og helbreder med varme hender. Han er kjent under navnet «Snåsamannen» eller «Snåsakallen».

Han har behandlet tusenvis av mennesker gjennom femti år, blant annet den norske skistjernen Petter Northug.

Joralf Gjerstad har mottatt kongens fortjenstmedalje i sølv og har blitt vist på NRK i dokumentarfilmen «Kjenner du varmen?».

Gjøre Joralf Jerstads liv og virke kjent

Stiftelsestilsynet godkjente i 2009 Stiftelsen Gjerstadhuset, som er Snåsamannens barndomshjem på Snåsa i Nord-Trøndelag.

Hans ettermæle skal sikres gjennom stiftelsen. Målet er å legge til rette for virksomhet som skal gjøre Joralf Gjerstads liv og virke kjent, står det i registreringsdokumentene til Brønnøysundregistrene.

Grunnkapitalen er på 100.000 kroner, og stiftelsen skal ha et styre på fire til syv medlemmer.

Den 23. juni 2012 ble dørene til Joralf Gjerstads barndomshjem åpnet for publikum. Huset er restaurert og fremstår tilnærmet likt slik det så ut gjennom Gjerstad sin oppvekst.

Det er Stiftelsen Gjerstadhuset som har stått for oppussing. Huset har sin opprinnelse fra Berg Nedre fra rundt midten av 1800-tallet, men ble flyttet til dagens plassering i 1924.

Årets nordtrønder

I 2010 vant Ellinor Marita Jåma prisen Årets nordtrønder. Prisen fikk hun vite om da hun sto utenfor Slottet og demonstrerte mot rovdyrpolitikken.

Blant de nominerte finner man navn som Petter Northug Jr, Joralf Gjerstad og den daværende landbruksminister Lars Peder Brekk. Både Northug og Snåsamannen har vunnet prisen tidligere.

Kine Kvalstad og Ellinor Marita Jåma

Kine Kvalstad og Ellinor Marita Jåma.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

13. desember er det planlagt en konsert i Snåsa til inntekt for Stiftelsen Gjerstadhuset. Her opptrer Namsos-musikeren Kine Kvalstad (37) med sin musikk påvirket av britiske toner og keltiske rytmer.

I fjor høst gav hun ut sitt første album «Melencolia». En smakebit fra albumet kom allerede våren 2013 da hun slapp «We are Stardust», som fikk en flott mottakelse og føk rett inn på 10.-pass på iTunes-lista.

For Jåma betyr det mye å lede Stiftelsen Gjerstadhuset.

– For meg er det virkelig en stor ære å få være leder for stiftelsen til Joralf og å få være med på å jobbe for den troen og det menneskesynet som Signe og Joralf Jerstad har hatt, sier Ellinor Marita Jåma.

Jåma er fra Røyrvik. Hun er en norsk samisk politiker, og har representert Åarjel-Saemiej Gielh (Sørsamiske Røster) på Sametinget siden 2009.

I juni 2014 ble hun valgt som leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL).