NRK Meny
Normal

Jakter på makten

Senterpartiet styrer i Lavangen kommune sammen med Høyre og Frp, men nå starter Arbeiderpartiet jakten på makten i den samiske kommunen.

Kristine Haugen

Kristine Haugen (Ap) vil jobbe for å ta tilbake makten i Lavangen.

Foto: Privat

Valglogo

Med fire nye ordførerkandidater kan mye skje i Lavangen etter valget, og Ap er åpen for å samarbeide både med Senterpartiet og Høyre for å få makten.

– Klart vi ønsker å sitte med ordføreren etter valget i høst, og partiet ser mange saker som vi må bli flinkere på i kommunen, sier ordførerkandidat Kristine Haugen (Ap).

Frp er eneste parti Arbeiderpartiet ikke ønsker å samarbeidede med.

Her er alle valglistene for valget i Lavangen 2015

Har startet valgkampen

– Vi skal være ute blant folk og Ap har hatt en vårkampanje over hele landet, så det blir en tradisjonell måte å drive valgkamp på, sier Kristine Haugen (Ap).

Ordførerkandidaten sier at de må se hvordan valgresultatet blir til høsten, men både Sp og Høyre kan være samarbeidspartnerne, men med seg selv som ny ordfører.

– Her i kommunen er opprustning av sykehjem og de kommunale veiene viktige saker, men vi tenker også på det samiske som ikke skal bli borte selv om det nå snakkes om kommunesammenslåing.

Slik gikk det i kommunevalget i 2011

Parti

Prosent

Stemmer

Representanter

Ap

37,7 (-11,5)

234

6 (-2)

Sp

26,9 (+5,1)

167

4 (+1)

H

18,5 (+2,5)

115

3 (+1)

Frp

16,9 (+16,9)

105

2 (+2)

Av de 791 personene som kunne stemme ved valget i 2011, var det
omkring 150 personer som ikke brukte stemmeretten.

– Vil styre

Senterpartiet som har ordføreren i Lavangen, ønsker ikke å gi fra seg den posisjonen, selv om de nå får en ny ordførerkandidat.

– Vi har en kommune med mange utfordringer, hvor vi trenger nye arbeidsplasser og ny giv, tenker jeg, men dette er noe vi lover å jobbe for og jeg tror vi kan få de andre med, sier ordførerkandidat Bernhardt Halvorsen (Sp).

Bernhardt Halvorsen

Ordførerkandidat Bernhardt Halvorsen (Sp) ønsker å bli ordfører igjen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Han har vært borte fra kommunepolitikken i fire år, men har tidligere vært ordfører.

Halvorsen legger til at det er tre partier som i dag samarbeider, men Ap er ofte enig i de politiske avgjørelsene som er blitt gjort.

– Hvem som styrer etter valget i høst, og hvem som samarbeider med hvem, det er vanskelig å si noe om nå, avslutter ordførerkandidaten for Senterpartiet.

Jobber med det samiske

Høyre er klar på at de fortsatt må jobbe for det samiske i Lavangen, men kommunesammenslåing har man ikke i tankene før valget i høst, det ønsker de bedre tid til å se på.

– Når det gjelder hvem vi kan samarbeide med etter valget i høst, er det nok ganske åpent og noe vi tar når valgresultatet er klart, sier ordførerkandidat Arvid Småriseth (H).

Ordførerkandidaten legger til at de også vil ha en kommune å bo i for alle, med et godt tjenestetilbud.