Hopp til innhold

ISFI og Netflix utvider partnerskapet for talentutvikling

Nå søker Netflix samiske filmprodusenter.

I 2022 inngikk Internasjonalt samisk filminstitutt (ISFI) og Netflix et samarbeid for å støtte og videreutvikle samiske stemmer i Norden som en del av Netflix Fund for Creative Equity.

Partnerskapet, som har resultert i vellykkede opplæringsprogrammer for kommende samiske manusforfattere, linjeprodusenter, produksjonsledere og assisterende regissører, vil nå bli videreført med et produsentprogram.

ISFI og Netflix, i samarbeid med opplæringspartner EAVE, ser nå etter nye produsenter og produsenter i midten av karrieren som for tiden utvikler dokumentar-, spille- eller kortfilmprosjekter for å bli med i det kommende programmet for å fremme karrieren i filmindustrien.

– Vi er begeistret for å bygge videre på partnerskapet vårt med Netflix og introdusere Sami Producers Lab, sier administrerende direktør Anne Lajla Utsi ved Internasjonalt samisk filminstitutt.

Dette programmet gir nye samiske produsenter en unik plattform for å utvikle ferdighetene sine og lære av fagfolk fra filmindustrien.

– Hos Netflix ønsker vi å investere ikke bare i flotte serier og filmer, men også i nye stemmer i film- og tv-bransjen. Vi er glade for å forlenge vårt samarbeid med International Sámi Film Institute, som vil støtte utviklingen av nye talenter i regionen ytterligere, sier Jenny Stjernströmer Björk, VP of Content in the Nordics.

– Det er en unik mulighet for samiske filmskapere til å tilegne seg viktige ferdigheter innen filmproduksjon samtidig som de fokuserer på sitt nåværende filmprosjekt, sier Utsi.

Anne Lajla Utsi
Foto: Pressebilde / ISFI

Korte nyheter

 • Klima- og miljøministeren overrasket av at fiskere får fiske laks på grensestrekningen av Tanaelva

  Det har ikke vært lov å fiske etter laks i Tanaelven på fire år.

  Men nå har finske myndigheter gitt dispensasjon til 15 organisasjoner og lag til å fiske etter laksen på finsk side av Tanaelva.

  Det reagerer klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen på.

  – Det er svært lite laks i Tanavassdraget, og jeg er bekymret for bestandene. Vi kan ikke tillate fiske når tilstanden til bestandene er så dårlig som den er nå. Det vil i så fall ødelegge for fremtidige generasjoners mulighet til å fiske i elven, sier Eriksen til NRK.

  Det er noe av grunnen for at norske og finske myndigheter valgte å stenge laksefisket, forteller han.

  – Derfor er jeg overrasket over å bli gjort kjent med at det er gitt dispensasjon til å fiske i grenseelva på finsk side, uten at prosedyrene er fulgt. Dette vil vi følge opp med finske myndigheter, sier klima- og miljøministeren.

  Fiskefellen i Tana elven

  Finlenderne får fiske laks på sin side av Tanavassdraget, mens det på norsk side er forbudt

  Miljødirektoratet har avslått en søknad om laksefiske og sier det ikke er nok laks i Tana. Styremedlem i Tanavassdragets Fiskeforvaltning raser mot myndighetene.

 • Trafikkuhell i Tromsø sentrum

  En politipatrulje har torsdag ettermiddag kommet over et trafikkuhell i Tromsø sentrum. En buss har kollidert med et busskur, og det er kun materielle skader.

  Det melder Troms politidistrikt på X.

  Tre kvarter etter den første meldinga kom, opplyser politiet at de har gjennomført innledende etterforskningsskritt og videoovervåking. Det skal ikke være mistanke om ruspåvirket kjøring.

  Bydrift er også på stedet for å gjøre sikringstiltak av busskuret.