NRK Meny
Normal

Inviterer til vårjakt-kafé

Gáldu vil skape arena for samtaler, diskusjoner og dialog om samiske rettigheter i det samiske samfunnet og starter med kafékveld hvor tema er vårjakt på ender i Kautokeino.

Andejakt

Vårjakt på ender er en gammel tradisjon i Kautokeino

Foto: Privat

Kompetansesenteret for urfolks rettigheter Gáldu ønsker å nå ut til flere med sine aktiviteter, og starter derfor opp med kafèkvelder, tanken bak er å skape arena for samtaler, diskusjoner og dialog om samiske rettigheter i det samiske samfunnet. Første kafè-kveld blir i Kautokeino, på Alfreds kro 16. juni kl. 18.00, og temaet denne gangen er vårjakt på ender i Kautokeino.

Omstridt jakt

Vårjakt på ender er en gammel tradisjon i Kautokeino, og har hatt og har fortsatt en sterk kulturell forankring i den samiske delen av lokalbefolkningen. Fordi det er en gammel samisk tradisjon får jegere i Kautokeino lov til å gå på andejakt om våren. Men jakta er omstridt, og motstandere viser til at vårjakt er en gammeldags jaktmetode som er forlatt både i resten av landet og internasjonalt.

På kafèen vil Gáldu fortelle litt om internasjonale konvensjoner som Norge har underskrevet og som beskytter samisk kultur og samisk levemåte.

Sten Olav Hætta fra Sametingets administrasjon vil fortelle litt om hvordan Sametinget har arbeidet med saken om vårjakt på ender i Kautokeino. I tillegg vil en andejeger Nils Ole Skum fortelle litt om hvorfor vårjakt er viktig for han.

Lovverk og tradisjoner

Etter innledningen inviterer Gáldu alle til en samtale om vårjakt, og spesielt ønsker de å snakke om de lovene og reglene som regulerer vårjakta i Kautokeino.

De ønsker å høre hva folk tenker om denne lovgivningen og hvordan samiske tradisjoner og norsk lovverk passer sammen. Gáldu ønsker å bruke denne informasjonen i deres informasjonsarbeid for å øke forståelsen for samiske rettigheter i storsamfunnet.