NRK Meny
Normal

Vil ha samiske ungdommer til språkfestival

Norges største språk- og kulturfestival for ungdom etterlyser samiske deltakere. De med godt språkøre har en fordel.

Ayse Karagul og Sølvi Myrskog.

Ayse Karagul, som er fra Tyrkia, men bor i Norge er glad for at Sølvi Myrskog fra Karasjok ønsker å å bidra i Språk- og kulturfestivalen.

– Samisk kultur er en del av den norske kulturarven, og det er naturlig å jobbe for å få samiske barn og unge til å delta i konkurransen og til å bidra med å synliggjøre samisk kultur og språk under festivalen, sier Ayse Karagul.

Hun er en av ildsjelene som har vært med å starte festivalen.

I Norge ble Språk- og kulturfestivalen startet i 2009, men den er også et samarbeide med den stortstilte kulturolympiaden som siden 2003 har vært arrangert i Tyrkia, der det er deltakere fra 140 land.

Søndag er det duket for årets festival, som vil foregå på Folketeateret ved Youngstorget. Det hele starter ved middagstider med kulturstand og matmesser.

– Verne om kulturmangfoldet

Foreløpig foregår Språk- og kulturfestivalen i byene Drammen, Stavanger og Oslo.

Dikt, sang, folkedans, tekstkomposisjon, tegning, kortfilm og sceneopptreden er kategorier man kan konkurrere i under festivalen.

Målet med festivalen er at barn og unge skal lære mer om andre kulturer, forklarer Ayse Karagul.

– Vi ønsker at folk med forskjellige etniske grupper skal møtes, og at de blir kjent med hverandre gjennom sitt språk og sin kultur, og på denne måten slå ring rundt kulturmangfoldet, sier hun.

Språk- og kulturfestivalen 2013.

Språk- og kulturfestivalen 2013 var en opplevelse for mange.

Foto: Språk- og kulturfestivalen

Synge på tyrkisk

Kulturskoler og lærere bidrar til å veilede de unge mens de gjør sine forberedelser til konkurransen.

Vinnerne i de forskjellige kulturkategoriene reiser i juni til Tyrkias hovedstad Ankara for og delta under en storstilt kulturolympiade, der ungdom fra alle verdenshjørner møtes.

Det er en spesiell utfordring til deltakerne av konkurransen.

–.Under Språk og kulturfestivalen må alle som deltar i konkurransene gjennomføre sin opptreden på et annet språk enn sitt morsmål, slik at norske barn synger for eksempel på tyrkisk og barn med tyrkisk som morsmål synger på norsk, sier Ayse Karagul.

På denne måten får barna en unik mulighet til å lære mer om andre lands kulturer og får utfordre sine språklige kunnskaper.

– Spennende utfordring

Festivalen har mange andre kulturarrangementer i tillegg til selve konkurransene. Søndag arrangeres det blant annet en matfestival på Youngstorget, før de unge på ettermiddagen mottar premier for sin deltakelse i årets konkurranse på Folketeateret.

Sølvi Myrskog fra Karasjok er blandt de i de samiske miljøet som så langt har engasjert seg i arbeidet med Språk- og kulturfestivalen. Søndag skal hun være med på stand på Youngstorget for å informere om samisk kultur.

Hun håper at også samiske barn og unge snart blir med i konkurransene.

– Jeg tror at dette hadde vært en spennende utfordring for samiske ungdommer, og samtidig kunne man kanskje med tiden planlegge å utfordre noen til å lære seg sanger på samisk, sier hun.