Inviterer til spinnvill rokkefestival i helga

Denne rokkefestivalen er ikke som rockefestivaler flest, med rockemusikk og mange artister. I Spinnvill rokkefestival er ull og garn i fokus.

Aud Karin Furuseth

Aud Karin Furuseth er en av dommerne i fylkesmesterskapet i spinning.

Foto: Klemet Anders Sara/NRK

Denne helga arrangeres Spinnvill Rokkefestival i Birtavárre i Kåfjord, med fylkesmesterskap i spinning som høydepunkt.

Og nei - det er ikke den type spinning som man hører om i disse dager, hvor folk trener i lag på spesialbygde kondisjonssykler. Her skal man tvinne fibre til tråd og garn, på spinnerokk.

Fylkesmesterskap i spinning

Det er syvende gang det noe spesielle arrangementet avholdes i Kåfjord. Rokkefestivalen starter i kveld med foredrag om plantefarging av garn, klargjøring og beising av garn til farging og farging med navlelav.

Lørdag fortsetter festivalen med klargjøring av fargebad ute, før høydepunktet starter; fylkesmesterskapet i spinning. Aud Karin Furuseth er en av dommerne i fylkesmesterskapet.

– Vi måler lengden på garnet som er spunnet og ser på kvaliteten. Det skal være strikkekvalitet på garnet.

Vinneren av fylkesmesterskapet vinner en ny rokk, en moderne, sammenleggbar rokk man kan putte i veska.

– Morsomt å konkurrere

Ingrid Johansen fra Manndalen i Kåfjord har deltatt i fylkesmesterskapet i alle år, men uten å ha vunnet. Kanskje hun deltar i år også.

– Det kan hende, jeg får se. Det er jo morsomt å konkurrere, sier Johansen, som ikke synes det viktigste er å vinne, men å delta.

I tillegg til fylkesmesterskapet vil det lørdag være markedsplass med salg av lokalprodusert mat og håndtverk, presentasjon av klesdesign og tilbehør fra Kåfjord og aktiviteter for barn.

Etter konkurransen lørdag fortsetter man med seminar med foredrag og egentrening i spinning. Søndag fortsetter man med egentrening i spinning før det er introduksjon til og demonstrasjon av syrefarging av garn.

Døende kulturarv

Spinnvill Rokkefestival kom som følge av at man ønsker å sette fokus på en døende kulturarv, nemlig spinning av garn.

Husflid har lange og spesielle tradisjoner i Kåfjord. De fleste har vokst opp i hjem der rokken har vært sentral.

– Rokken har vært viktig for oss siden vi var barn. Alle hadde en rokk, man trengte det for å få garn. Det er bra at dagens ungdom får se hvordan vi hadde det før i tida og hvordan man skal bruke rokken, sånn at man får garn. Dette hører til vår kultur, sier Ingrid Johansen, og viser til at Kåfjord kommune har en rokk i kommunevåpenet.

Spinnvill Rokkefestival er et samarbeid mellom Kåfjord Frivilligsentral, Husflidslagene i Kåfjord og Husflidskonsulenten i Troms, Petra Mari Linaker.

Ordfører i Kåfjord Svein Leiros var den som for syv år siden kom på å arrangere en rokkefestival, da han jobbet i frivillighetssentralen. Han synes det er viktig å sette fokus på en døende kulturarv der spinning, rokken og ull er i fokus.

– Det gleder mitt hjerte at man fortsatt arrangerer denne festivalen, sier ordføreren.