NRK Meny
Normal

Inviterer til konferanse om hvordan bevare det samiske i møte med nye medievaner

– Vi vil vite mer om hvordan vi brukes av det samiske miljøet og hvilke forventninger dere har til oss, sier direktør i NRK Sápmi Mona Solbakk, som i dag inviterer til konferanse i Tromsø.

Sami-konferanse

Følg NRK Sápmis konferanse på nett. (NB! Flerspråklig konferanse med nordsamisk som hovedspråk).

Vi vet at den daglige bruken av de samiske språkene er i tilbakegang. I dagens mangfoldige medietilbud bruker heller ikke samer tiden på samiske tv- eller radioprogrammer, kun fordi det er på samisk. NRK Sápmi må likevel klare å hegne om samisk språk, identitet og kultur i stadig hardere global konkurranse, mener direktør i NRK Sápmi Mona Solbakk.

Mona Solbakk

Direktør i NRK Sápmi Mona Solbakk

Foto: Privat

Vil vite hva det samiske samfunnet forventer

– NRK Sápmi er for samene. Derfor er det viktig for oss å vite hva det samiske samfunnet forventer av oss. Vi vil vite hvordan vi skal legge til rette medietilbudet for at vi er viktige for samene i hverdagen, sier Solbakk.

I løpet av dette året skal NRK Sápmi jobbe frem en plan for hvordan vi gir det beste tilbudet til samer, og må derfor vite mer om hvordan NRK Sápmi brukes av det samiske miljøet og hvilke forventninger samfunnet har til NRK Sápmi.

Solbakk inviterer derfor til konferanse i Tromsø kulturhus i dag. Det blir både diskusjon, bevertning og kulturelle innslag.

Her kan du se hele programmet for konferansen.

– I NRK Sápmi mener vi at vi har de beste forutsetninger for både å være et forbilde i verden på hvordan en allmennkringkaster løfter et urfolks språk og kultur. Skal vi klare dette, må vi være åpne, representere kvalitet og være innovative. Men skal vi drive innovasjon trenger vi innsikt.

Susanne Amalie Andersen skal lede Noereh!

Susanne Amalie Langstrand-Andersen

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

Ønsker seg app med samiske barneprogrammer

Susanne Amalie Langstrand-Andersen er en samisk mor som har tatt tilbake språket. Hun er en av de som skal snakke i konferansen. Hun fikk sitt første barn for tre år siden og oppdaget da at hun må selv snakke samisk til barnet hvis barnet skal lære seg samisk. Dette fortsatte hun med etter at hun fikk sitt andre barn.

– Barna snakker nå litt samisk, så det ser ut som om min innsats for språket har nyttet, sier Langstrand-Andersen.

Nå håper hun at NRK Sápmi lager en app som gjør det enkelt for barn å finne barneprogrammer på samisk.

– Det hadde gjort at barna hadde sett flere samiske barneprogrammer, tror Langstrand-Andersen.

NRK Sápmi i Karasjok

I løpet av dette året skal NRK Sápmi jobbe frem en plan for hvordan vi gir det beste tilbudet til samer, og må derfor vite mer om hvordan NRK Sápmi brukes av det samiske miljøet og hvilke forventninger samfunnet har til NRK Sápmi.

Foto: John Einar Jonsen Eira/NRK