NRK Meny
Normal

Inviterer til kafémøte om helse

Norske Samers Riksforbunds (NSR) sametingsgruppe inviterer samer i Tysfjord og omegn til et kafémøte, der temaet er samers helse, og spesielt samiske barns helse.

Stor jubel på NSR/SfPs valgvake i Fanasgieddi i Tana.

Beaska Niillas, arkivbilde fra valgvake i Tana

Foto: Nils Henrik Måsø

Denne uken møtes NSRs sametingsrepresentanter til gruppemøte på Drag i Tysfjord. I den forbindelse ønsker de å treffe samer i området, og inviterer til et kafémøte med kaffe, noe godt å spise, og en prat om samers helsetilbud.

Vil vite om behov

NSRs leder og nestleder i oppvekst-, omsorg- og utdanningskomiteen Beaska Niillas mener det er viktig å snakke åpent med lokalbefolkningen om deres behov i møte med helsevesenet.

– Det kommer stadig nye meldinger om hvordan samers helse og spesielle behov ikke prioriteres i helsevesenet, for eksempel i eldreomsorgen og i barnevernet. Vi håper på å få mer informasjon om hva samene i Tysfjord har behov for, og hvordan Sametinget kan jobbe for et godt og likeverdig helsetilbud for lulesamene, uttaler Beaska Niillas.

Ønsker innspill

I slutten av september behandler Sametinget to saker som gjelder samiske barns rettigheter og deres behov i møte med barnevernstjenesten.

– NSR ser med bekymring på dagens situasjon for samiske barn i barnevernet, og det er klart at barnevernet i mange kommuner trenger mer kunnskap om samiske barns rettigheter og kultur. NSRs sametingsgruppe ønsker derfor innspill på hvordan samiske barns rettsvern og rettigheter kan sikres bedre, og det håper vi at lokalsamfunnet i Tysfjord ønsker å bidra med.

Kafémøtet holdes på Árran på Drag onsdag 14. september kl. 18.00.