Tar med ordfører på toppmøte med russerne

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen tilbyr ordfører i Sør -Varanger, Rune Rafaelsen, plass i den norske delegasjonen under neste møte i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen.

Vidar Helgesen

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen er vert for det neste møtet i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen, som trolig avholdes tidlig i 2017.

Foto: Bjorn H Stuedal / Stuedal

– Jeg deler din sterke bekymring over forurensingen fra industrien i Petsjengaregionen på russisk side av grensen og setter stor pris på engasjementet du har i saken, skriver Helgesen i sitt svar til Rafaelsen.

Ordføreren skrev nylig et brev til Helgesen og utenriksminister Børge Brende, der han uttrykte bekymring for økende luftforurensning i den russiske nabobyen til Sør-Varanger, Nikel.

Rune Rafaelsen ba selv også om å få være med regjeringen under neste miljøtoppmøte med Russland.

Møte i 2017

Det er Norge som er arrangør for det neste møtet i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen. Ifølge Helgesen vil møtet trolig holdes tidlig i 2017.

Han viser til at regjeringen ved flere anledninger det siste året har tatt opp forurensningsproblematikken med russerne, blant annet under det forrige møtet i kommisjonen i Moskva i desember 2015.

Russland har nylig vedtatt ny lov som innfører krav om best tilgjengelig teknologi i industrien. Fra norsk side forventer man at russiske myndigheter bruker loven for å skjerpe kravene overfor eierne av nikkelverket i Nikel, påpeker statsråden.

– Dette var veldig fint

Rune Rafaelsen

Rune Rafaelsen (Ap) lover å møte godt forberedt på møtet i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Ordfører i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen, er svært glad for invitasjonen fra statsråd Helgesen.

– Jeg synes det var veldig fint å et slikt positivt svar, og det takker jeg selvfølgelig for, og skal svare på brevet på en ordentlig måte, sier Rafaelsen.

Han mener det er viktig at de som er direkte berørt av utslippene fra Russland, blir tatt med i samtalene med russiske myndigheter.

– Godtar ikke at Arktis forpestes

Regjeringen vil også få flere innspill fra ordføreren, før de på nyåret setter seg rundt bordet med russiske ministre.

– Det har vært prøvd mye forskjellig for å sette en stopper for forurensingen, men jeg mener at tiden nå er inne for å gå etter eierne av nikelsmelteverket, og spesielt store oligarker som har store eierinteresser, vi godtar ikke lenger at de forpester og ødelegger Arktis, sier Rafaelsen.

Nikel, sett fra Pasvik

Utsikt til Nikel fra Pasvik i Sør-Varanger. Nikel er den russiske byen som ligger nærmest Norge, omlag 8 km fra grenselinjen.

Foto: Allan Klo

– Lokal kunnskap viktig i miljøforhandlinger

Rafaelsens partikollegaer på Stortinget, Helga Pedersen og Terje Lien Aasland har også henvendt seg til regjeringen, med oppfordring om å involvere ordføreren i Sør-Varanger i møter med russerne.

Helga Pedersen

– Man må lete etter mekanismer som rammer lønnsomheten til forurenserne, sier tidligere Ap-nestleder Helga Pedersen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Pedersen mener lokal kunnskap i denne saken er like viktig som under fiskeriforhandlinger med Russland.

– For eksempel når vi forhandler med Russland om fiskeriavtaler, så er både næringen, altså representanter for samfunnet representert i forhandlingsdelegasjonen, så den måten å tenke på mener vi at man kan ta med seg også i miljøforhandlingene, sier Pedersen.

Hun er også enig med Rafaelsen i at det er viktig å se på globale mekanismer som gjør det mindre lønnsomt for eierne av nikkelverket å fortsette med forurensingen.