NRK Meny
Normal

Inviterer Ap til samtaler i Sametinget

Etter å ha vurdert ulike alternativer, har NSR invitert Arbeiderpartiets sametingsgruppe til samtaler med sikte på et styringsdyktig alternativ for resten av valgperioden.

Aili og Egil
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Norske Samers Riksforbunds (NSR) sametingsgruppe meddelte på en pressekonferanse 14.september i år at NSR ikke lenger hadde et flertall i Sametinget. Der understreket sametingspresident Aili Keskitalo at NSR fortsatt vil arbeide for et styringsdyktig alternativ for Sametinget for resten av valgperioden 2005 -2009.

- Av hensyn til Sametingets handlekraft

- Med utgangspunkt i dette, forsøkte NSR å bygge videre på det gjenværende grunnlag som de tre øvrige representanter i det forrige samarbeidet representerte, med sikte på et flertall, sier sametingspresident Aili Keskitalo

- Etter å ha vurdert ulike alternativer, har NSR invitert Arbeiderpartiets sametingsgruppe til samtaler med sikte på et styringsdyktig alternativ for resten av valgperioden. Dette av hensyn til Sametingets handlekraft for den framtidige samiske samfunnsutvikling.

- Ønsker en stabil styring

- Aili Keskitalo, var dette den eneste måten å sikre flertallet på?

- Det vi har vektlagt er at vi ønsker en stabil styring av Sametinget, vi vil ikke lede Sametinget fra sak til sak. Vi har vurdert muligheter og har kommet fram til at vi inviterer Ap til samtaler for å vurdere om det er mulig å sikre en stabil styring av Sametinget ut denne perioden.

GULDAL: Aili Keskitalo

- Er dere klare til å gi presidentvervet til Ap?

- Vi har invitert Ap til samtaler og vårt mål er å få et flertall som kan styre Sametinget og det er altfor tidlig å si noe om krav, posisjoner og politiske saker, men vi håper at det er mulig å finne løsninger.

- Hva skjer med de som dere har samarbeidet med hittil, Kirsten Appfjell, Per Bæhr, Terje Tretnes og Olaf Eliassen?

- De har fått beskjed om avgjørelsen. Det må være opp til dem og Arbeiderpartiet om de forsatt er med i flertallsgruppa. Vi har ikke utelatt den muligheten, sier Aili Keskitalo.

- Møter gjerne NSR

Leder i Arbeiderpartiets sametingsgruppe Egil Olli møter gjerne NSR til samtaler.

- Når NSR inviterer oss, så gjør vi det selvfølgelig.

GULDAL: Egil Olli

- Hvordan ser dere på et slikt samarbeid?

- Det er vanskelig å si nå, før vi har vært til samtaler, men det er mulig at vi kommer til enighet.

- Hvor stor sjanse er det for at dere blir enige?

- Det er det vanskelig å si når vi ikke har snakket enda, men vi har også et ansvar for situasjonen i Sametinget, når NSR ikke lenger har flertallet.

- Hva slags krav vil dere stille til NSR?

- Kravene stiller jeg ikke via media, og det er for tidlig å snakke om det, sier Egil Olli.

NSR avholder pressekonferanse i Kárášjohka på Sametinget søndag 23. september 2007 kl. 16.00.