NRK Meny
Normal

Inuitt sykepleiere nøkkelen til bedre helse

En forskningsrapport i Nunavut viser at flere inuitter i helsevesenet vil bedre helsesituasjonen i befolkningen.

sykepleier med munnbind

Illustrasjonsbilde av en sykepleier.

Foto: Per Ole Lindhjem / NRK

– Det vil imidlertid kreve dyptgående systemiske og holdningsmessige endring blant inuittene for å få dette til, slås det fast i rapporten.

En vellykket rekruttering av inuittsykepleiere, som blir i sin stilling, er nøkkelen til å møte nåværende og fremtidige helseproblemer i Nunavut, sies i en ny rapport fra Nunavut Tunngavik Inc.

– Ikke lett å holde på sykepleierne

Men å øke antallet inuittsykepleiere og deretter finne måter å holde dem på jobben, vil kreve mer enn "mindre justeringer i helsevesen og utdanningssystem", kommer det frem i rapporten "Rekruttering av inuittsykepleiere som blir i sin stilling i Nunavut" (Recruitment and Retention of Inuit Nurses in Nunavut).

– Det vil kreve dyptgående systemiske og holdningsmessige endringer, og det vil ikke oppnås over natten, sier rapporten, som ble lagt frem for den lovgivende forsamlingen i Nunavut 15. mars, som en oppfølging av regjeringens territorielle strategi av 2007, melder Nunatsiaq News .

Inuittsykepleiere utgjør i dag bare cirka tre prosent av de 217 sykepleierne som jobber i Nunavut. Det er snakk om totalt sju stillinger, hovedsakelig i Kivalliq regionen, der fem inuittensykepleiere har sitt arbeid.

I et forsøk på å bedre disse tallene, har Nunavut Arctic College tilbudt en fireårig Bachelor of Science grad til sykepleiere i Iqaluit siden 2002, med det er planer om å utvide programmet til Cambridge Bay og Rankin Inlet.

Men av de 18 registrerte sykepleiere som ble uteksaminert fra NAC pleie-programmet av 2008 var bare syv kandidater inuitter.