11 nasjoner deltar på Saami Ski Race

En uke før årets Saami Ski Race går av stabelen er det påmeldt 295 deltakere på de tre distansene løpet går. Hyggelig i år er at 11 nasjoner stiller til start, sier arrangørene.

Saami Ski Race

I alt 11 nasjoner har påmeldt til årets Saami Ski Race-løpet, og mest løpere har meldt seg på den lengste distansen.

Foto: Piera Balto / NRK

Ialt 295 deltakere har meldt seg på årets Saami Ski Race. Tidligere har det vært mest løpere fra Norge og Finland, men nå får vi flere land representert.

Flest menn vil gå 90 km

Máret Meløy Utsi

Arrangørene håper at enda flere melder seg på året Saami Ski Race-løpet. Og vi har i år i alt 11 nasjoner som stiller på startstreken, sier Marit Meløy i arrangementkomiteen.

Foto: Marie Elise Nystad / NRK

Hittil har det påmeldt 135 menn på den lengste distansen, 90 km. 60 km er det 56 menn påmeldt og 31 på 30 km. Kvinnene er er jevnt fordelt, 24 deltakere på 30 km, 21 på 60 km og 28 på 90 km. Når det gjelder 30 km distansen, så har det påmeldt mindre deltakere enn tidligere og arrangør Marit Meløy tror at dette skyldes at starten og målgang er i Finland.

Meløy sier at mange av løperne starter den korteste distansen, og deretter melder seg på de lengste distansene. Arrangørene ønsker at flere damer melder seg på, og det er fortsatt mulighet å melde seg på. Siste påmelding er 6. april, sier Meløy.

Gledelig med mange andre nasjoner i år

Arrangørene synes det er kjempe bra at det i år er påmeldt 11 nasjoner (Australia, Finland, Frankrike, Tyskland, Italia, Mexico, Norge, Russland, Slovakia, Sverige og Sweits). Fra Finland er det 111 påmeldte og Norge 146, som har de fleste deltakere. Marit Meløy sier at de nå begynner å bli kjent også internasjonalt, og det er kjempe inspirerende.

Tidligere skihopper fra Vest-Tyskland Andreas Bauer er også påmeldt sammen med sin

Petter Eliassen

Årets vinner av langrenns langdistanseløper Petter Eliassen, Alta deltar på 90 km på årets Saami Ski Race.

Foto: Terje Haugen

sønn i 60 km distansen. Og blandt andre kjente er Kautokeinos og landslagets kombinertløper Håvard Klemetsen, samt Petter Eliassen fra Alta som vant sammenlagt årets langdistanseløp i dag i Sverigen. Det er veldig gledelig at kjente idrettsnavn deltar, sier Marit Meløy.

Flest deltakere i 2014

Hittil har 295 deltakere meldt seg på Saami Ski Race. Skirennet er blit arrangert seks ganger tidligere, med flest deltakere i 2014 med 395. Første gang rennet ble arrangert var i 2010 med 264 deltakere. Året etter var det 305 deltakere, og i 2012 var det 386 skiløpere til start. I 2013 gikk deltakere ned til 305 før toppår i 2014. I fjor deltok det 306 deltakere

Arrangørene merker at det i den korteste distansen er påmeldt mindre løpere enn tidligere, og dette kan skyldes at start og målgang er i Finland sier Marit Meløy.

Hør Arrangøren, Marit Meløy om årets Saami Ski Race:

Saami Ski Race en uke før start.