NRK Meny
Normal

Interessen øker for samisk konfirmasjon

Tolv samiske konfirmanter ble søndag konfirmert i Snåsa. Fellesskapet med hverandre er viktigst for ungdommene.

Samisk konfirmasjon 2015

Tolv flotte samiske konfirmanter ble konfirmert i Snåsa kirke, her sammen med ledere og prest.

Foto: Ristin Persson / NRK

Regn og gråvær, men det merket man ikke noe til når man ble møtt av glade og forventningsfulle samiske ungdommer som har samlet seg utenfor Snåsa kirke i Nord-Trøndelag.

Det er nemlig deres store dag, de skal konfirmeres. Konfirmanterne har sine nye høytidskofter på seg. De hjelper hverandre med å rette på koftekragen og beltet.

Til sist også skobandene, som skal sitte perfekt.

Større interesse for hvert år

Dette er fjerde året Saemien Åålmege/ Sørsamisk menighet arrangerer samisk konfirmasjon for unge med sørsamisk bakgrunn i Norge.

I år er konfirmasjonen i Snåsa. Koordinator for Saemien Åålmege er Meerke Krihke Leine Bientie, er glad for interesse som finnes blant de unge.

Meerke Krihke Leine Bientie

Saemien Åålmege koordinator Meerke Krihke Leine Bientie.

Foto: Ristin Persson / NRK

– For tre år siden var de tre konfirmanter, i fjor var de seks og i år er de tolv. Det er konfirmanter fra Tromsø i nord til Asker i sør, sier Bientie og smiler.

Felleskap viktigt for samiske ungdommer

De har hatt to samlinger i forkant av konfirmasjonen, de var i Elgå og Alta. Det har også blitt tid til en ukes konfirmasjonsleir på Finsås i Snåsa.

Meerke Krihke er glad for at dette tilbudet nå også finnes i Norge.

– Vi så behovet da mange av våre samiske ungdommer fra Norge reiste over til Sverige og konfirmerte seg der på den svensksamiske konfirmasjonsleiren. Da bør det også finnes et lignende tilbud her i Norge, mener Bientie.

Jag er så glad at dette blir større og større, vi har jobbet hardt for et slikt tilbud!

Meerke Krihke Leine Bientie

Konfirmerte seg to ganger

En av konfirmanterne var Sigrid Anna Bjørkås fra Sørli i Lierne. For henne var det en naturlig avgjørelse å konfirmere seg to ganger. Første gangen konfirmertes hun seg hjemme i Sørli i mai måned og nå på det samiske konfirmasjonen i Snåsa.

Sigrid Anna Bjørkås

Sigrid Anna Bjørkås, fra Sørli i Lierne.

Foto: Ristin Persson / NRK

– Først ville jeg konfirmeres sammen med klassekameratene hjemme, og senere ville jeg konfirmeres på samisk måte også. Det er på en måte den jeg er, det føltes rett.

Er det noen forskjell?

Hun smiler tenker en stund.

– Her så er man mer sammen. Hjemme så møttes vi en gang i uken en liten stund. Her på Snåsa er vi samlet og man treffer samer på sin egen alder og det er artig, sier Bjørkås.

Egentlig burde jeg lært mer om religion enn de andre, men jeg vet ikke, det vil liksom ikke sette seg.

Sigrid Anna Bjørkås

Ulike aktiviteter

Under arbeidet med temaer som «Hvor er Gud?» og «Det vonde» har de fått lære seg om samiske bibeltekster av den pensjonerte sørsamiske presten Bierna Leine Bientie, og om sørsamiske salmer og sanger av Anne Grethe Leine Bientie.

De har også sett på gamle helleristninger ved Bølarein, besøkt Sansehagen og kultursenteret Saemien Sijte på Snåsa. Innimellom var det også tid til lek og moro med blant annet padling og bading i Snåsavatnet.

Omlag 300 personer var med på middagen på samfunnshuset før søndagens konfirmasjon.

Søndagens konfirmasjonsgudstjeneste i Snåsa kirke ble ledet av den nye sørsamiske presten Einar Bondevik og organist var Karin Eline Hartviksen.