– Mamma og Beyonce inspirerer meg

Sangtalent fra Finnmark dro til med både egenkomponert sang og rap for å overbevise skeptiske idol-dommere.

Aili Kathrine Wergeland Teigmo

Aili Kathrine Wergeland Teigmo lot seg ikke skremme av kravstore Idol-dommere. Med egenkomponert rap kom hun seg videre i konkurransen som av noen også omtales som verdens største talentshow.

Foto: Máret Ingá Smuk / NRK

Aili Kathrine Wergeland Teigmo (16 år) fra Karasjok var var blant de som kom seg videre i TV2`s Idol-audition i Tromsø denne uken.

– Det var helt sykt uvirkelig, sier Wergeland Teigmo om hennes følelser etter at hun fikk beskjed om at hun var videre i konkurransen.

To andre jenter fra Finnmark, nemlig Irma Karoline Iversen fra Skjånes i Gamvik og 17 år gamle Tara Nicolaisen fra Lakselv i Porsanger kommune sikret seg også videre deltakelse i «Idol».

Underholdningsserien som sendes på TV2 hadde sesongpremiere 18.august. Etter innledende runder med audition fra de største byene fortsetter «utsilingen» av sangtalenter, som skal konkurrere om finaleplasser gjennom fem semifinaler.

– Fikk komplimenter

I videoen som TV2 har klippet fra Wergeland Teigmo`s audition i Tromsø kan det se ut som dommerne er i det strenge hjørnet.

På facebooke måtte Wergeland Teigmo berolige sine venner. Det vanket faktisk også en god del ros fra dommerne.

– Dommerne var ikke så hard mot meg som det vistes på TV, de var veldig snill og ga komplimenter som fikk meg til å smile, sier hun.

Dommerpanelet i «Idol» består i år av Kurt Nilsen, Tone Damli Aaberge, Gunnar Greve og Esben Selvig, også kalt «Dansken».

Esben Selvig ("Dansken") og Gunnar Greve (tv)

Esben Selvig ('Dansken') og Gunnar Greve utgjør halvparten av årets dommerpanel i Idol.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Overbeviste med rap

Før tenåringen fra Karasjok fikk grønt lys om videre deltakelse fra dommerne, sang hun hele tre sanger.

Etter første framføring synes hun dommerne så noe tvilrådige ut og foreslo raskt å ta noen strofer fra en egenkomponert sang, da de ba henne synge mer.

Ungjenta fulgte like godt opp med en rap som tredje låt og fikk anerkjennende smil fra hele dommerpanelet.

Mindre nervøs

Hun gleder seg til neste runde og håper å være mindre nervøs nå når hun har fått litt «trening» i dette.

Det var en lettelse å likevel få beskjed om at hun var videre, selv om dommerne ba om flere sanger før de var overbevist.

– Forventningene mine ble lavere når dommerne var så strenge mot meg, at jeg nesten mistet troen på at jeg kom til å gå videre en liten stund, før de sa ja, og jeg begynte å gråte, sier 16-åringen.

Beyonce

Den amerikanske popsangeren Beyonce har inspirert karasjokjenta Aili Kathrine Wergeland Teigmo til å drive med musikk.

Foto: STAN HONDA / Afp

– Tar kanskje en Beyonce-låt

Aili Kathrine har vært kulturskole elev siden hun var 6 år, men interessen for musikk fikk hun for alvor som 12-åring.

På tross av sin unge alder har hun allerede laget noen egne låter, og inspirasjon henter hun både fra nærmiljøet og fra den internasjonale stjernehimmelen.

– Jeg får inspirasjon fra de positive folkene rundt meg, og fra artister som Beyonce, men spesielt inspirert blir jeg av min gode mamma, hun støtter meg alltid, sier Wergeland Teigmo.

Hun har allerede begynt å tenke på neste opptreden i konkurransen.

– Jeg har lyst til å ta en Beyonce-sang i neste runde, sier den unge sangeren fra nord.

Stolt ordfører

Ordfører i Karasjok Anne Toril Eriksen Balto er blant de som følger spent med på den unge sambygdingens innsats i talentkonkurransen.

I fjor fikk hun æren av å overrekke Wergeland Teigmo «Drømmestipendet», som er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

Med sin opptrerden i «Idol» har ungjenta fortsatt å imponere alle, mener ordføreren.

– Jeg tror jeg har folket med meg, når jeg sier vi er stolt av henne og hennes prestasjoner. Hun er en god ambassadør for Karasjok og kan si meg enig med dommeren i «Idol» som omtalte Aili Kathrine som «en kul jente fra Karasjok», sier Eriksen Balto.

Hun gleder seg til å følge med videre i konkurransen og vil selvfølgelig heie på den kule jenta fra Karasjok.

Drømmestipendet

Ordfører Anne Toril Eriksen Balto håper Aili Kathrine Wergeland Teigmo vil fortsette å leve ut sin drøm om å kunne leve som artist. Bildet er fra 2013 da det unge sangtalentet fra Karasjok fikk «Drømmestipendet», .

Foto: privat