Hopp til innhold

Innbyggerne frykter NVE kan forårsake nytt storras

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sine planer om å bygge skredvoller rett overfor bolighus skaper frykt hos innbyggerne i Samuelsberg i Nord-Troms.

Ras Sørkjosen

Raset 10. mai 2015 tok med seg bygninger og brygger samt halve moloen i Sørkjosen.

Foto: stian Strøm

Thorvald Joramo

Thorvald Joramo.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Du ser alle stedene hvor de har holdt på med borevirksomhet. Det er i Sørkjosen og i Ullsfjorden. Folk sa at de ikke burde bygge bru der. Brua hadde pinadø sunket ned før de var ferdig med den. De hørte ikke på råd fra folk. Det gjør de ikke noen steder og aldri blir de stilt til ansvar for noe av det de gjør, påpeker Thorvald Joramo (89) i Samuelsberg i Kåfjord i Nord-Troms.

Den 89 år gamle mannen frykter nå at han og kona må flytte fra bygda der de har bodd i hele livet.

Grunnen til det er at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler snøskredsikring i Samuelsberg i Kåfjord i Troms.

Sikringen skal gjøres ved bygging av skredvoller bare noen meter på oversiden av hus og de vil ta i bruk steinmasser fra Nordnestunellen, som nå er under utbygging.

– Tunnelmasse på leire. De sier at det ikke er leire, men vi vet vi som bor her hvordan det er. De har boret og vi har sett at det bare rant leire ut av borehullene, sier Joramo.

Blir å bo rett under skredsikringen

Rett under der NVE planlegger å bygge skredsikringen bor blant annet familien Joramo og familien Pedersen.

Anders Bjordal

Senioringeniør Anders Bjordal, NVE.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Senioingeniør i NVE Anders Bjordal sier det ikke er grunnlag til å tro at det er større fare for leirras.

De har foretatt grunnundersøkelser og sier at det kun er litt leire i overflata, men at det lengre ned er stein og fjell.

– NVE har gjennomført mange omfattende grunnundersøkelser i området. Det betyr at det er sikker grunn under den rassikringa vi skal bygge.

Han mener at snøskredsikringstiltak heller fører til at det blir tryggere å bo i området.

– Skredsikring med stein? Akkurat. Hvem i fan tror du bor på nersiden av steinmassen? Først var det planlagt at muren skulle bli tretten meter høy. Nå har de redusert dette, men det hjelper jo fan ikke. Det blir likevel titusenvis av tonn med stein. Det kommer til å sige ut, uansett hva de sier. Og jeg har ikke tenkt å bo her hvis de begynner med det, understreker Joramo.

– Jeg har allerede begynt å lete etter et hus i Skibotn. Jeg har ennå ikke funnet et hus, men jeg har hørt at det er mye ledig der. Den dagen de begynner å fylle stein her, så pakker vi snippesken og flytter, bedyrer Joramo.

Raset i Sokkelvika i 1959

Leirskredet i Sokkelvika i 1959 var et kvikkleireskred som ble utløst 7. mai 1959 i Indre Sokkelvika på vestsiden av Reisafjorden i Nord-Troms.

Skredet startet på sjøbunnen og forplantet seg inn på land. Det kom uten forvarsel.

Borghild Robertsen

Borghild Robertsen (84).

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Av de 17 menneskene som ble tatt av raset, døde ni, derav fire barn. Alle de omkomne var i familie. Av materielle tap var fire våningshus, tre fjøs, fem sjøhus, to kaier, to buer, tre sjarker og fire spissbåter. Bare tre hus sto igjen.

Hun husker godt det som skjedde denne kvelden for 56 år siden.

Borghild Robertsen (84) var 29 år da raset skjedde, og mange de omkomne var i slekt med henne.

– Jeg var hjemme da raset gikk. Klokka var ni på kvelden og jeg var i gang med å separere melk. Mannen min gikk da ut for å hente vann, men han stoppet opp på trappa. Han ropte at jeg måtte komme ut fordi det skjedde noe merkelig. Det kom en kjempestor bølge. Den var like høy som to hus. Da jeg kom på trappa så jeg at Sokkelvika var rast ut i havet og forårsaket en kjempebølge.

Johannes Pedersen

Johannes Pedersen.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Johannes Pedersen frykter det verste hvis NVE får det som de vil.

– Det samme vil skje her hvis NVE får gjennomføre sine planer. Disse planene er etter min mening galskap, mener Johannes Pedersen.

Robertsen på sin side frykter ikke noe storras i Samuelsberg på grunn av snørassikringen.

– Jeg tror ikke det er noe fare med Samuelsberg. Jeg frykter imidlertid at tunnelarbeidet kommer til å føre til at deler av Nordnesfjellet vil skli ut i fjorden og skape en kjempetsunami, frykter Robertsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Arkiv ras Sokkelvik

Ras av nyere dato

3. september 2010 gikk det et jordras ved Solhov på Lyngseidet. Politiet fikk melding om raset klokka 15.48, og satte da i gang en redningsaksjon i samarbeid med hovedredningssentralen og andre nødetater.

To bolighus er tatt av raset. En person er funnet i live på havet.

Denne saken havnet i retten tre år senere. Entreprenøren måtte møte i tingretten i den første rettssaken etter Solhov-raset. Statsadvokatene i Troms og Finnmark tiltalte entreprenøren for å ha brutt to ledd i Plan – og bygningsloven.

Tingretten dømte entreprenøren til tre måneder betinget fengsel og en bot på 50.000 kroner for brudd på plan- og bygningsloven. Mannen ble senere frifunnet i lagmannsretten.

Flybilder fra raset ved Lyngseidet i Lyngen.

SE VIDEO: – Områdene mot sjøen er helt borte, opplyste rasvitne Rolf Lauritz Tøllefsen.

10. mai 2015 gikk et nytt ras et par kilometer lenger inn i fjorden. Det førte ikke til personskader, men tok med seg bygninger og brygger samt halve moloen i Sørkjosen.

Mesteparten av raset gikk under vann. E6 fikk en opptil 700 km lang omkjøring via Finland.

– Det er et sagn eller noen som har spådd at Samuelsberg skal skylles ned i havet. Fyller de stein her så vil nok spådommen bli oppfylt, advarer Joramo.

Korte nyheter

  • Daniel Ailo med i TILs A-lagstropp

    Karasjokingen Daniel Ailo Sakshaug Bær er tatt ut i TILs A-lagstropp som i kveld spiller cupkamp mot Fløya.

    Han spiller til daglig i TILs andrelag i 4. divisjon.

    – Det er veldig artig å få mulighet til å spille sammen med de større guttene. Jeg er litt spent, sier Sakshaug Bær til NRK.

    Han har allerede i rundt en måned trent med A-laget.

    – Det har blitt noen treninger med A-laget og noen med B-laget. Det har gått veldig bra, sier han.

    Sakshaug Bær vet ennå ikke om han får spille i kveld, men håper i det minste på et innhopp.

  • Samehets.no la rabáduvvam

    Les på norsk.

    Uddni Sámedikken lij sierra dållam gå næhttabielle samehets.no rabáduváj.

    Sámedikkeráde Runar Myrnes Balto rahpamsárnen gijtij gájkajt gudi li rádijt vaddám ja viehkedam næhttabielijn barggam.

    Guoradallama vuosedi juohkka niellja sáme nálsodimev ja vasjev vásedi, ja danen le dát næhttabielle ásaduvvam.

    Åssudakdirekterra politijjadirektoráhtan Bjørn Vandvik javllá sijáj mielas li ilá binná ássjijs ma politijjaj diededuvvi.

    – Mijá ulmme l nav vaj sáme dán næhttabiele baktu vuojnni unugis vásádusájt la máhttelis gujddit, javllá Vandvik.

    Bagádallam la oarjjel-, julev- ja nuorttasámegiellaj ja dárogiellaj, ja danna oattjo diedojt gejna máhtá guládallat gatjálvisáj sáme nálsodime ja rasisma birra.

    Bjørn Vandvik på Sametinget. Han er avdelingsdirektør i Politidirektoratet
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • – Ođđa neahttasiiddus sáhttá oažžut olu veahki

    Máŋggas leat vásihan sámevaši, muhto eai nu gallis dieđit dahje váidde dan. Sámedikkis čoahkkanedje odne olbmot og ođđa neahttasiidu samehets.no almmolaččat rahppui.

    Dás oažžu bagadusa maid sáhtát bargat jus vásihat sámevaši.

    – Mun orun oaidnimen ahte dás oažžu hui ollu veahki, dego mo galgá hállat dan birra, ja de gos fitne veahki, ja geasa sáhttá dieđihit. Nu dadjá Kárášjoga Sámi joatkkaskuvlla oahppi Julie Solbakken.

    Sámediggi ovttas politiijadirektoráhtain dat lea ráhkadan neahttasiiddu, mii galgá leat ávkin olles servodahkii.

    – Dat sáhttá leat skuvllas, sáhttá leat barggus, almmolaš lanjas vai neahtas. De dat galget sáhttit mannat dohko samehets.no siidui ja gávdnat daid dieđuid maid sii dárbbašit. Doppe sáhttá gávdnat olggos mo galgá váidat bolesiidda ovdamearkka dihte. Nu lohká sámediggeráđđelahttu Runar Myrnes Balto.

    Politiijadirektoráhta ossodatdirektevra Bjørn Vandvik sávvá dán siiddu álkidahttit váidima.

    – Mu dieđuid mielde ii lean mis oktage ášši diibmá, muhto olu cavgileamit. Mii sávvat dán bagadusa dagahit ahte eambbosat váldet oktavuođa minguin, sávvá Vandvik.

    Julie Solbakken
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK