Da Máret Ravdna fikk vite at hun hadde vunnet den prestisjetunge matprisen tok hun til tårene. Ved siden av henne satt både søster og søskenbarn, de tok også til tårene.
– Jeg er veldig stolt og beæret, sa Buljo etter at vinneren ble annonsert.
Den samiske matformidleren og reineieren har jobbet med samisk mat og kultur i flere tiår. Til vanlig er hun reindriftsutøver og bor i Lødingen.
– Denne prisen åpner flere og nye veier for meg, nå kan jeg spre kunnskap om samisk mat til et større publikum.
Matkulturprisen deles i år ut for 26. gang og er en pris som henger høyt i mat-Norge.
Vært læremester for landbruks- og matministeren
Den deles ut til ære for TV-programleder, husstellærer og forfatter Ingrid Espelid Hovig og etnolog Astri Riddervold. Begge har vært unike formidlere av norsk mat og matkultur.
Førstnevnte har gjennom 300 episoder i Fjernsynskjøkkenet fått kallenavnet hele Norges matmor.
Det var Landbruks- og matminister Olaug Bollestad som overrakte prisen. Den består av et diplom og stipend på 30.000 kroner.
– For meg er det ekstra kjekt å dele ut denne prisen til en som har lært meg så mye om samisk matkultur og tradisjon. Jeg har vært med på reinslakting og sett hvordan samisk kvalitetsmat tilberedes, sier Bollestad.
«Svært viktig ambassadør og ildsjel»
Det var fem kandidater nominert til prisen. Vinneren ble stemt frem på bakgrunn av folkestemmer som hadde femti prosent innflytelse. De resterende femti prosentene av innflytelsen kom fra en jury.
Juryens begrunnelse til at Buljo var nominert var som følger:
På forhånd hadde ikke Buljo sett for seg å vinne i det hele tatt. Da NRK pratet med henne før utdelingen var hun mer enn fornøyd med å være nominert.
– Dette var uventa, for meg var det stort å bare få treffe de andre nominerte.
De øvrige nominert til konkurransen var Heidi Bjerkan (Trøndelag), Trine Sandberg (Akershus), Per Borglund (Oppland) og Kari Støfringsdal (Sogn og Fjordane).