Ingeniørstudent vil bli Miss Norway

Susanne (21) holder på med utdanne seg som byggingeniør. Samtdig håper hun på en modellkarriere ved siden av.

Susanne Næss Guttorm

Susanne Næss Guttorm var fredag hos fotografen for å ordne med nye bilder av seg selv.

Foto: Anne Berit Anti / Abanti

– Jeg vil først og fremst satse på utdanningen min. Det er nemlig det jeg skal leve av i mange år fremover, men så håper jeg på en modellkarriere på si, forklarer Susanne Næss Guttorm (21).

Samejenta fra Karasjok i Finnmark bor for tiden i Oslo, der hun studerer for å bli byggingeniør. Nå håper hun på å bli en av finalistene i Miss Norway 2018.

– Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv litt, og var nysgjerrig på å prøve noe nytt. Derfor meldte jeg meg på denne konkurransen, forklarer hun.

Nå er den sympatiske unge kvinnen kommet blant de siste hundre deltakerne i Miss Norway 2018.

Susanne Næss Guttorm

Susanne Næss Guttorm var med på NRK Sápmis radiosending på fredag. Dette gir henne ekstrapoeng i konkurransen. Også denne nyhetsartikkelen er poenggivende.

Foto: John Einar Eira / NRK

– Ingen utenomjordisk superkvinne

Dette skriver Miss Norway-arrangørene om kriteriene for å være med:

«Hvis du nå tenker at man må være en utenomjordisk superkvinne for å melde seg på, ja da tenker du som veldig mange andre før deg. Men pust rolig og les videre. Vi skal ta deg gjennom dette ved hjelp av små skritt. Det vil bli holdt kurs og trening og vi vil gi deg god støtte på veien.»

Her er kriteriene:

  • Må ha fylt 18 og kan ikke ha fylt 28 år den 1. januar det året hun konkurrerer om tittelen.
  • Kan ikke være (eller ha vært) gift.
  • Kan ikke ha barn.
  • Ingen høydekrav for Miss Norway, men deltakelse i enkelte andre konkurranser enn Miss Universe har høydekrav. Miss Earth og Miss Grand International krever henholdsvis 167,6 (5'6") og 168 cm.
  • Må ha en sunn og normalt trent kropp.

– Alle kan søke om å være med i konkurransen. Alle kan være med i den innledende konkurransen. Men det er litt av en jobb for å komme seg videre. Du må sette av mye tid til dette og være fokusert.

Skaffe pressedekning

Som skjønnhetsutøver i Miss Norway vil du konkurrere med svært mange andre fra hele Norge, og enda flere i internasjonale konkurranser.

Susanne Næss Guttorm

Susanne Næss Guttorm i casual klær.

Foto: Anne Berit Anti / Abanti

Du må skaffe deg sponsorer som kan gi deg det du trenger for å gjennomføre konkurransen. Du vil trenge klær, make up, kjoler, sko og annet, samt penger til reiser og kurs.

Du må gå til din lokale presse (aviser, radio, TV) og fortelle at du er deltaker i årets Miss Norway. Presseoppslag vil hjelpe deg med å bli attraktiv for en mulig sponsor.

– Jeg bruker det meste av tiden min til studiene og skolearbeid. Den tiden jeg har til overs brukes blant annet til å skrive blogginnlegg. Der forteller jeg hva jeg er opptatt av, hva jeg driver på med, og veien videre.

For hvert blogginnlegg får deltakerne poeng. I tillegg bør deltakeren være med i en veldedighetsorganisasjon og blogge om dette. TV-, radio- og avisintervjuer gir også ekstrapoeng.

– Mest poeng får jeg for å bli sponset.

15 finalister

Til Miss Norway finalen i 2018 blir det valgt 15 finalister. Den unge karasjokkvinnen håper hun kan være en av disse.

– Jeg gjør alt det jeg kan for å komme meg videre i konkurransen. Jeg samler så mye poeng som jeg klarer.

Hva sier dine venner om at du er med på dette?

– De er veldig stolte. De er veldig glade for at jeg er med på dette. De syns det er riktig av meg å prøve slike ting mens jeg er ung. Nå har jeg fått denne muligheten.

Barbro Lill Hætta

Kommunelege Barbro Lill Hætta-Jacobsen gjorde det bra i Miss Norway da hun var 17 år. Bildet er av henne i voksen alder.

Foto: Mathis Eira / NRK

I 1989 deltok den da 17 år gamle Barbro-Lill Hætta fra Kautokeino i Miss Norway. Det gikk så bra at samejenta kom på tredje plass. Hun heter i dag Barbro Lill Hætta-Jacobsen, er lege, lokalpolitiker og bor i Harstad i Sør-Troms.

Hun ønsker ikke å stille til intervju om dette.

Susanne Næss Guttorm

THE WOMAN IN RED: Susanne Næss Guttorm.

Foto: Anne Berit Anti / Abanti