Ingen samisk utredning

Alta kommune har ikke startet noen utredninger om å bli med i samisk språkforvaltningsområde.

Fylkestingsrepresentant Laila Davidsen, FrP
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

I neste uke møtes ordfører Laila Davidsen (H) i Alta og den øvrige politiske ledelsen med Alta sameforening, til samtaler om samiske saker, skriver Altaposten.

Sameforeningen har bedt om dette møtet og de er ikke i tvil om at det ikke vil koste så mye om Alta blir med i Samisk språkforvaltningsområde.

– Det blir ekstra kostnader

Davidsen mener det vil bli ekstra kostnader om kommunen blir med i ordningen, det har hun sett fra andre kommuner, skriver Altaposten.

Laila Davidsen tror ikke kommunen får dekket alle merkostnadene som en slik ordning innebærer, når man skal gi kunne få svar på samisk fra alle organer.

– Vi har jo problemer i dag med å få nok samisklærere, om problemer med å rekruttere folk med samisk kompetanse.

Har avventet Tromsø

Saken er ikke behandlet i kommunestyret, selv om lederen i Alta Arbeiderparti, Steinar Karlstrøm, sier til Altaposten at lokallaget har lagt frem saken for rådmannen, men man har ventet på utredningen om saken fra Tromsø.

– Nå må vi vurdere om saken bør fremmes på nytt, om ikke posisjonsgruppen tar opp saken, sier han til avisen.

Møtes om saken

Leder i Alta Sameforening, John Harald Skum, har fulgt debatten i Tromsø og forstår ikke at en sak om samisk språkforvaltning kan bli så opphetet.

– Jeg kjenner meg ikke igjen fra den debatten i Tromsø, sier Skum til Altaposten, og sier at de norsktalende ikke vil merke til noe om samisktalende får svar på samisk, om de henvender seg til kommunen på samisk.

John Harald Skum mener man i Alta er vant til debatt om samiske spørsmål, som da det ble vedtatt skilting på samisk i 2004, men den debatten gikk rolig for seg.