NRK Meny
Normal

Ingen ressursutvinning uten urfolks samtykke

På ministermøtet i Arktisk Råd i Iqaluit viste Keskitalo i sin tale til FNs erklæring om urfolks rettigheter og utnytting av naturressurser.

Aili Keskitalo, Gunn-Britt Retter og Jimmy Stotts

Sametingspresident Aili Keskitalo, Samerådets rådgiver Gunn-Britt Retter og president i Inuit Circumpolar Council-Alaska Jimmy Stotts på vei til ministermøtet.

Foto: Thomas Rohner / Nunatsiaq News

Ministermøtet i Arktis Råd ble avholdt i Iqaluit, Nunavut i Canada fredag 24.04.2015.

President Aili Keskitalo fokusert i sitt innlegg på at menneskerettigheter må respekteres når ressursutvinning skjer i urfolks områder. Presidenten viste til at FNs erklæring om urfolks rettigheter slår fast at utnytting av både fornybare og ikke-fornybare ressurser ikke kan skje uten at berørt urfolk har gitt sitt frie og informerte forhåndssamtykke til det. Både myndigheter, industri, frivillige organisasjoner og urfolk må jobbe sammen for å skape en felles bærekraftig framtid.

Arktisk råd består av de åtte arktiske statene, og seks urfolksorganisasjoner, herunder Samerådet. Sametinget inngikk i Norges delegasjon som ble ledet av utenriksminister Børge Brende. USA overtar nå formannskapet for de neste to årene. USAs utenriksminister John Kerry uttrykte høge ambisjoner for Arktisk Råd på ministermøtet i Canada.

Dette skriver Sametinget i en pressemelding.