NRK Meny
Normal

– Ser behovet for andre løsninger

Fornyings-, administrasjon- og kirkeminister Rigmor Aasrud besøkte Saemien Sijte mandag. Der ble hun orientert om hvordan plassmangel og uegnede lokaler hemmer senterets arbeide.

Sametings president Egil Olli, Snåsa ordfører Vigdis Hjulstad Belbo og Statsråd Rigmor Aasrud.

Sametings president Egil Olli, Snåsa-ordfører Vigdis Hjulstad Belbo og Statsråd Rigmor Aasrud her utenfor et av de mange kontorene til Saemien sijte.

Foto: Kjell Roger Appfjell / NRK

– Det er mye spennende som finnes her og så ser jeg jo at det er behov for å finne noen andre løsninger på lokalitetene, det er jo ikke vanskelig å se når du er her, sier Statsråd Rigmor Aasrud.

Aasrud var kommet til Snåsa i Nord-Trøndelag i forbindelse med at departementet mandag hadde sitt halvårige møte med Sametinget. Etter møtet fikk Statsråden omvisning på Saemien Sijte, som i åtte år har ventet på å få penger over statsbudsjettet til et nytt sørsamisk kulturbygg.

Flere år i brakkeleir

Kulturhuset og museet Saemien Sijte i Snåsa har vært i drift siden 1980. Ettersom årene har gått har institusjonen fått stadig større ansvar for bevaring og formidling av sørsamisk kultur, men lokalitetene har etter manges mening ikke blitt tilpasset behovet.

Egil Olli

Egil Olli forventer at det nå over statsbudsjettet bevilges penger til nasjonalt sørsamisk kultursenter i Snåsa.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Saemien Sijte er i dag spredt på 7 forskjellige bygg, de fleste er brakker. Store deler av senterets sørsamiske kulturskatter og andre eiendeler er spredt over hele kommunen på forskjellige lagere. Slik kan det ikke fortsette i årevis, mener Sametingspresident Egil Olli.

– Ansatte på Saemien Sijte og den sørsamiske befolkningen har vært tålmodige lenge nok, så nå mener jeg det er på tide at det bevilges penger, slik at byggingen av det nye kulturbygget kan starte, sier Olli.

Han legger til at det fortjener hele det sørsamiske samfunnet. Det er allerede vedtatt å bygge et nasjonalt sørsamisk kultursenter på Horjemstangen i Snåsa. Tegningene er klare, men pengene har latt vente på seg.

– Flere statsråder er orientert

Selv om statsråd Rigmor Aasrud med selvsyn fikk se at Saemien sijte sårt trenger mere plass, kunne hun ikke allerede nå love penger over statsbudsjettet til byggeprosjektet.

Rigmor Aasrud

Statsråd Rigmor Aasrud mener det er en fordle at flere statsråder er orientert om situasjonen for Saemien Sijte.

Foto: NRK

– Jeg vet at Kulturministeren er godt orientert om museumsplanene her, i tillegg så er det ikke unyttig at det er flere av regjeringens medlemmer som er kjent med situasjonen her, så får vi se når vi kommer til oktober og vi skal legge fram statsbudsjettet, da vil vi ha en mulighet til å kvittere ut saken på en eller annen måte, sier Aasrud.

Kommer du til å snakke varmt for finansiering av det nye bygget til Saemien sijte i regjeringen?

Ja jeg er opptatt av at vi skal ha gode muligheter til å formidle samisk kultur og til å ta vare på de samiske språkene,og det er klart at dette her er et av de områdene og et av de husene som skal være med å holde liv i det sørsamiske språket, sier Aasrud.

Mandag 14.oktober legger Aasrud og resten av Regjeringen fram Statsbudsjettet for 2014.