NRK Meny
Normal

Avisene glemte Sametinget

Medlem av sametingsrådet undrer seg over at avisene iTromsø og Nordlys ikke var i kontakt med Sametinget når de har omtalt Tromsøs behandling av samisk forvaltningsområde.

Ellinor Marita Jåma

Medlem av Sametingsrådet, Ellinor Marita Jåma.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK

– Det er jo kanskje merkelig all den tid denne debatten har pågått, sier Ellinor Marita Jåma.

Hun er den i Sametingsrådet som har ansvaret for spørsmål som omhandler samisk språkforvaltningsområder.

Flere artikler om en samisk Tromsø

Avisene Jåma sikter til er Nordlys og iTromsø, som har skrevet en del om det borgerlige flertallet iTromsø, som bestemte seg for å trekke tilbake Tromsøs søknad om å bli en del av samisk Språkforvaltningsområde.

Ingen av avisene har hatt Sametingets synspunkt på saken i artiklene og Jåma påpeker at Sametinget har hatt en del avisinnlegg i saken, uten at de har blitt kontaktet av journalistene i disse avisene.

– Vi har hatt flere leserinnlegg i disse avisene, sier Jåma.

– Sametinget kunne selv tatt kontakt

Redaktør for avisa iTromsø, Jørn Christian Skoglund forklarer at det er hans jobb å be journalistene om å hente tilsvar fra Sametinget.

– Det er min jobb å guide mine medarbeidere og jeg tar sjølkritikk på at vi ikke har tatt kontakt med Sametinget i denne saken, for det oppfatter jeg som relevant, sier Skoglund, men mener at Sametinget selv kunne tatt kontakt.

– Jeg mener også at dette kan gå begge veier. Man trenger ikke sitte å vente på den telefonen, men man kan også aktivt enten skrive et leserinnlegg, melde en sak på nettdebatt eller ta opp telefonen og si at: hør her, vi har et syn på dette, sier Skoglund.

– Viktig å påpeke dette

Anders Opdahl

Ansvarlig redaktør i avisa Nordlys, Anders Opdahl.

Foto: Nordlys

Ansvarlig redaktør i Nordlys, Anders Opdahl mener at det er viktig å påpeke dette, dersom det er slik at ingen i Nordlys har tatt kontakt med alle berørte parter i saken.

– Hvis ikke vi har vært i kontakt med relevante kilder, så er det klart at i etterpåklokskapens lys bør vi også være selvkritisk og burde gjort noe for å få belyst denne saken i sin helhet, sier Opdahl.