NRK Meny
Normal

Ingen katastrofe

Regn, skyer og til tider kaldt vær har preget mye av den nordnorske sommeren til nå, men det er ikke alle som klager.

Jan Gunnar Johansen slår gresset på jodet sitt.

Bonde Jan Gunnar Johansen slår gresset på jordet når NRK kommer. Han har merket det kalde været på veksten.

– Det er nesten som vanlig, men ikke like mye som det pleier. Det har jo vært kjølig i været og overskyet. Og det påvirker jo gressveksten.

Andre er i samme situasjon

Jan Gunnar Johansen

Jan Gunnar Johansen

Foto: Piera Balto / NRK

Johansen forteller til NRK at han ikke vet hvor vanlig det er med slikt kaldt vær, men for han virker det som om det går i retningen av å bli kjøligere.

– Det kan jo være at det ikke blir så bra som det pleier å være, men for meg er det ingen katastrofe. Jeg trenger ikke kjøpe gress.

Han sier videre at han har snakket med andre bønder.

– Det virker som at det er den samme situasjonen for dem, sier Johansen.

Under normalen

Statsmeteorolog, Trond Lien, sier at om man ser på den de seks første dagene i juli så har temperaturen vært en del under normalen

– Vi ligger på en tre-fire grader under normalen nå de første seks dagene av juli og det er ganske kjølig. Jeg vil karakterisere det som veldig lavt.

Han sier at man må et stykke tilbake i tid hvis man skal finne en tilsvarende kjølig start på juli, men han kan ikke si noe om hvor langt tilbake en må. Videre forteller Lien at det er litt vanskelig å sammenligne da det bare er snakk om de første seks dagene.

– Det er veldig kort tid av juli, det er bare seks dager. Så det er litt vanskelig å sammenligne juli måneden som vi har nå med juli måneder tidligere, fordi det er som sagt bare seks dager. Vi må helst ha en hel måned for å kunne sammenligne.

Vil holde seg kjølig

Lien forteller at været den kommende tiden vil nok holde seg på den kjølige siden, med vind fra nord og nordøst.

– Men forholdsvis lite nedbør hvis det kan være noen trøst da. Så ikke de store endringer fra det som har vært kan vi si.