NRK Meny
Normal

Ingen dansk innblanding

Det mener to grønlendere som er i det danske Folketinget, Doris Jakobsen fra Siumut, og Sara Olsvig fra Inuit Ataqatigiit.

Gruvedrift på Grønland
Foto: Piera Balto / NRK

Danmark bør ikke blande seg inn i avgjørelser om hvilke ressurser vi skal gjøre bruk av her i landet, skriver knr.gl.


- Det er offisiell dansk politikk som vil kontrollere spredningen av uran internasjonalt. Men hvis Danmark legger begrensninger på Grønland når det gjelder bruk eller utvinning, er det ikke er i samsvar med autonomi-loven, sa Doris Jakobsen.

Nordiske investorer

- Det er et problem for Riksfellesskapet, at det fins krefter som prøver å hindre

Danmark må ikke hindre oppstart av gruvedrift
Foto: Wikipedia

Grønland fra å starte med gruvedrift, som vi så sårt trenger, fortsatte Jakobsen.
Men, la hun til at hennes parti vil være glad for å se om det var danske - eller nordiske investorer som støtter "Grønlands mineraleventyr ".

Fiskekvoter til Grønland

Fiskeri var også en av de aller første tingene som de to parlamentsmedlemmene kom inn på i Folketinget . Dermed hadde Sara Olsvig spørsmål til statsministeren:

- Hva statsministeren har gjort i forhandlingene for å sikre Grønland de beste mulighetene for makrellkvoter internasjonalt? Det er utfordringer for Riksfellesskapet når det kommer til Grønlands fiskerettigheter.

EU-tilhørighet et problem

Doris Jakobsen følger opp sin tale ved å merke seg at det er Danmarks medlemskap i EU, som i hovedsak fører til alvorlige problemer for fiske og fiskeripolitikk i Riksfellesskapet.