Fatima ferdigfinansiert i 2011

Fastlandsforbindelsen til Magerøya (Fatima) i Finnmark markerte i dag sin tiårsdag.

Bomstasjonen ved Nordkapptunnelen
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Denne fastlandsforbindelsen betyr mye for meg som bor her på Magerøya. I ti år har vi hatt mye større frihet til å bevege oss mellom øya og fastlandet akkurat når på døgnet vi måtte ønske. I ti år har vi sluppet å tenke på fergetider, sier Kenneth Johansen som bor i Nordvågen på Magerøya.

Han og en 30-40 andre var i formiddag samlet i en lokal pub i Honningsvåg for å markere tiårsdagen for den offisielle åpninga av fastlandsforbindelsen til Magerøya.

Et skikkelig uvær

Den høytidlige feiringen av ferdigstillelsen av Fatima-prosjektet ble foretatt av Kong Harald V 15. juni 1999. Også daværende samferdselsminister Kjell Opseth var tilstede under den offisielle åpningen av veiprosjektet med en kostnadsramme på drøye 1,1 milliarder kroner.

Pubeier Odd-Arne Nilsen i Honningsvåg.

Odd-Arne Nilsen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Folk som var tilstede under den offisielle åpningen, husker at det var et voldsomt uvær over Magerøya denne dagen i 1999. Noen mener å huske at sommerstormen var så hard at pølsene og brødene ikke holdt seg i nevene til folk, men fløy med vinden og uti fjæra.

– Måsene hadde iallefall en skikkelig festdag den dagen, minnes pubeier Odd-Arne Nilsen.

Han fikk seg også en skikkelig overraskelse på grunn av det ufyselige været.

– Vi hadde regnet med at alle skulle bli der borte ved tunnelåpninga hele dagen. Derfor hadde vi bare èn på jobb i puben, men på grunn av været begynte alle tidlig å trekke ned til sentrum og til denne puben. Hun som var på jobb fikk da en stri tørn med å servere alle. Men jeg tror det gikk bra til slutt, forteller Odd-Arne Nilsen.

- Ferdigbetalt i 2011-2012

Av hele prosjektkostnaden har staten betalt vel 80 prosent. Det resterende beløpet har det vært opptil bompengeselskapet, som eies av Finnmark fylkeskommune (60%) og Nordkapp kommune (40%), å drive inn. Stortinget har gitt bompengeselskapet en frist på 15 år til denne finansieringen.

– Bompengefinansieringen har gått fortere enn først skissert. Jeg vil anta at folk skal kunne kjøre gratis i slutten av 2011 eller senest i begynnelsen av 2012. Det avhenger selvsagt av hvordan det i nærmeste fremtid går med verdensøkonomien, sier Werner Hansen, daglig leder i Nordkapp bompengeselskap AS.

Daglig leder Werner Hansen i Nordkapp bompengeselskap AS.

Werner Hansen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Både han og den lokale pubeieren tror at det vil bety et stort oppsving for næringslivet på øya fra den dagen både fastboende og tireisende slipper å betale for å kjøre til og fra Magerøya.

- Bra for næringslivet

– Jeg driver tre puber/utesteder her i Honningsvåg. Jeg har allerede merket enn viss økning av kunder i de ti årene vi har hatt denne fastlandsforbindelsen, opplyser Odd-Arne Nilsen.

Det er først og fremst tyskere og spanjoler som stikker innom utestedene og spisestedene i Honningsvåg. Men også finnmarkinger og andre nordnorske innbyggere har vært oftere å se på Magerøya etter at øya offisielt fikk sin fastlandsforbindelse.

– Jeg regner med at det blir en stor økning av kundemassen etter at bomstasjonen forsvinner om noen få år. Men dette vil selvsagt ikke gå av seg selv. Da er det viktig at vi i det lokale næringslivet er flinke til å markedsføre dette til resten av verden, påpeker Nilsen.

- Folk kan fløtte når som helst på døgnet

Onde tunger på Magerøya ville i 1999 ha det til at den nye fastlandsforbindelsen ikke bare ville føre goder med seg.

Kenneth Johansen

Kenneth Johansen.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Mange sa da at med fastlandsforbindelsen ville det komme både skurker og banditter til øya døgnet rundt. Samtidig så ville dette føre til at folk som bor her kunne fløtte fra øya til alle døgnets tider, sier Kenneth Johansen.

Den økte kriminaliteten har vel stort sett glimret med sitt fravær siden Fatima ble åpnet, men folketallet på Nordkapp har gått litt ned.

I 1999 bodde det 3554 innbyggere i Nordkapp kommune. Nå er folketallet nede i 3180 innbyggere, men folketallet økte faktisk med èn person fra 2008-2009.

– På grunn av de stive prisene for bruken av denne fastlandsforbindelsen har det vært lite tullkjøring til fastlandet for meg de ti årene bomstasjonen har vært her. Derfor gleder jeg meg til den forsvinner, sier Kenneth Johansen og smiler bredt.

Korte nyheter

 • Doddjui opmui skohterin

  Badjel 50-jahkásaš badjeolmmoš gii ealu lei čohkkemin, doddjui opmujeaggái Máskejoga guovllus Nuorta-Finnmárkkus. Mohtorgielká vuojui gitta botnái ja almmái beasai ieš goikásii. Almmái lei sakka galbmon ja son lea dolvojuvvon Deanu dearvvašvuođaguovddážii, čállá boles Twitteris.

 • Reindriftsutøver gikk gjennom isen

  En reindriftsutøver på reinsanking har gått gjennom isen med snøskuter i området Masjok/Sirbma i Øst-Finnmark. Snøskuteren gikk til bunns og mannen kom seg opp av råken på egen hånd. Ble svært kald. Luftambulanse fra Kirkenes har hentet mannen som flys til helsesenteret i Tana, det skriver Politiet på Twitter. Mannen er fra Indre-Finnmark og er i 50-årene.

 • Romssas olu njoammumat

  Romssas leat duođaštuvvon 59 ođđa koronanjoammuma maŋŋebargga. Ikte leat 412 koronaiskkosa váldon. Erremis leat dál 177 olbmo. Dan dieđiha suohkan neahttasiiddustis. Romssas eai leat dán pandemiija áigge leamašan ná olu njoammumat ovtta jándoris.

  Lang kø ved testsenteret for korona i Tromsø sentrum
  Foto: Veronica Turnage / NRK