NRK Meny
Normal

Ikke økt tilskudd til bøndene

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) slår fast at hun i årets jordbruksoppgjør ikke kommer til å øke tilskuddene til bøndene.

Sylvi Listhaug

Ikke økt tilskudd til landbruket, slår landbruksministeren fast!

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

I stedet for å øke tilskuddene, vil hun gjøre det mer lønnsomt å være bonde på heltid. Virkemiddelet er å øke konsesjonsgrensene, skriver E2! .

Konsesjonsgrenser er et maksimumsnivå som begrenser hvor mye den enkelte bonden kan produsere. Listhaug vil øke melkekvotene og andre konsesjonsgrenser for å øke jordbruksproduksjonen i Norge.

– Det er et klart mål å øke. Vi har allerede vært inne på kylling. Dette blir nok også tema for melk, sier Listhaug til Dagens Næringsliv.

– Dette skal ikke opp

Bøndene får i dag statstilskudd som utgjør rundt 13 milliarder kroner. Listhaug kommer ikke til å øke størrelsen på disse overføringene.

– Disse skal i alle fall ikke opp. Vi legger ikke opp til økte overføringer fra statens side, sier landbruksministeren.

Regjeringen er avhengig av støtte fra samarbeidspartiene Kristelig Folkeparti og Venstre for å få flertall for endringene som Listhaug ønsker å gjennomføre.

Ap i sentrum

Torsdag ble det kjent at Arbeiderpartiet har pusset opp landbrukspolitikken og at partiet inviterer KrF og Venstre til bredt politisk forlik. Hensikten er å utmanøvrere regjeringspartiene og isolere Listhaug.

– Vi ønsker ro og forutsigbarhet i landbrukspolitikken og henvender oss derfor til Venstre og KrF. Håpet er å få til en bred avtale på Stortinget, sa Aps landbrukspolitiske talsperson Knut Storberget til NTB.

Bondestøtte

Ap får støtte også fra bøndene. Lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Merete Furuberg formulerer det slik:

– Ap har endelig skjønt det. Skjønt at landbruker viktig for folk, og at vi trenger en helhet i politikken for å opprettholde landbruk over hele landet.